Keresés

Sokkal kevesebbet kapnak a civil iskolák tanárai

Jelentősen csökkentené a kormány a civil fenntartású iskolák pedagógusainak éves átlagbérét. A magánintézményekben még nagyobb vágás jöhet.

Csökkentené a kormány a civil fenntartású iskolákban dolgozó tanárok átlagbérét. A jövő évi költségvetési terv szerint az itt dolgozó pedagógusok az állami intézményekben tanítók bérének 75 százalékát kapnák. A csökkenés a gazdasági társaságok és a vállalkozók által fenntartott intézményekre is vonatkozik, ahol ugyanez az arány 30 százalék.

A költségvetés iskolatípusonként határozza meg, hogy az állami iskolák mennyi pénzt kapnak a tanárok bérére. Az általános iskolai tanárok átlagbérére jövőre közel 4.300.000 forint jut az iskola számított létszámára vetítve. (Ez azt jelenti, hogy az összeget befolyásolja az adott iskola tanárainak óraszáma is, hiszen magasabb óraszámok esetén nagyobbnak tekintik a létszámot is).

Vagyis egy civil fenntartású általános iskolában ez az összeg 3.200.000 forint körül alakul, tehát a különbség az egymillió forintot is meghaladja. Ugyanez az egymilliós differencia látható a többi iskolatípusnál, például a gimnáziumoknál, szakiskoláknál, szakközépiskoláknál és a gyógypedagógiai intézményeknél is.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!