Keresés

Milliárdokat vesz el a kormány a súlyosan sérültektől

A költségvetési törvény tervezete szerint a megváltozott képességű emberek foglalkoztatására 5 milliárd forinttal költ kevesebbet jövőre az állam. Az elvonással több tízezer ember kerülhet nagyon nehéz helyzetbe. A közmunka erre nem megoldás, bár egyes hírek szerint oda csoportosítják át a pénzt, szóval izgalmas látvány lesz az árokparton gereblyéző kerekesszékes – mondta Hegedűs Lajos, a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetségnek (MEOSZ) elnöke az ATV Egyenes Beszéd című műsorában.

Amikor kiderült, hogy kivették a költségvetési törvény tervezetéből ezt a tételt, akkor a MEOSZ próbált lépni – mondta az elnök, azonban azt a választ kapták, hogy ez a kevesebb valójában több lesz, mert az uniós pénzek megérkeztével több jut majd ezeknek az embereknek a munkájára, mint amennyit most elvonnak. Csakhogy a január előbb jön, mint az uniós pénz, ugyanis az még a kormány szerint is csak 2015 második felében várható – mondta Hegedűs.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) válasza ezt igazolni látszik: a központi költségvetésben tervezett összeg mellett további források bevonását tervezik az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Programból, ezt azonban az Európai Bizottság még nem hagyta jóvá, ezért konkrét keretösszegekről a minisztérium nem tudott tájékoztatást adni.

Januártól tehát az uniós pénzek beérkezéséig kevesebb lesz a pénz a súlyosan megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatására, akik az úgynevezett akkreditált szervezetekben dolgoznak. Ezek azok a munkahelyek, amelyeknek tanúsítványa van arról, hogy biztosítani tudják a mozgássérültek, az értelmi fogyatékosok, vagy például a vakok foglalkoztatását. Ezek a munkahelyek ezért jöttek létre, erre szakosodtak.

Hiába mondják, hogy nőtt a foglalkoztatás, mert ez nem a súlyos, hanem csak a sokkal enyhébb állapotú – rehabilitációs kártyával rendelkező – emberek esetére igaz, de ők a legalacsonyabb egészségkárosodással élő emberek – mondta a szövetség elnöke.

Hegedűs Lajos lapunknak elmondta: amennyiben a támogatás csökken, akkor sem a MEOSZ – amely 32 súlyosan fogyatékos, mozgáskorlátozott, vak és gyengénlátó, siket, értelmi sérült, belső szervi betegséggel (rák) élő embert foglalkoztat –, sem más civil szervezet nem tudja majd fenntartani a munkahelyeket.

A költségvetésből eddig ez a támogatás bértámogatásként, és a munkahelyek alkalmassá tételére is felhasználható volt, legalábbis a jogszabály szerint, ugyanis Hegedűs azt mondta, hogy a valóságban ez a minimálbérre volt elég, másra nem, és már az sem emelkedett 2011 óta.

Fontos tudni, hogy az idei 34 milliárd forint, amit az állam eddig ebbe a rendszerbe beletett, annak tulajdonképpen a fele járulékok formájában szinte azonnal visszaforog az államkasszába. Ezek az emberek értéket teremtenek azáltal, hogy dolgoznak, ráadásul semmilyen más szociális ellátásra nem jogosultak – mondta Hegedűs.

Akik ebből a támogatásból kiesnek, azoknak gyakorlatilag ellehetetlenül a sorsa, bár “azt is hallottam, hogy ezt az összeget a közmunkára fogják átcsoportosítani. Mondjuk elég izgalmas látvány lesz az árokparton gereblyéző kerekesszékes, vagy éppen az utat tisztító vak ember” – mondta Hegedűs.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!