Keresés

Meztelenül, összebilincselve alázzak a rabokat Márianosztrán

Lepusztult zárkák, ahol a WC sokszor csak egy függönnyel van elválasztva, megalázott rabok, és hatalmas túlzsúfoltság. A Helsinki Bizottság jelentést írt a márianosztrai börtönről, és szörnyű állapotokat találtak. A BVOP azt ígérte, változtat.

A Helsinki Bizottság munkatársai április végén és május elején jártak a márianosztrai büntetés-végrehajtási intézetben. Azt tapasztalták, hogy a legnagyobb problémát a rossz fizikai körülmények és a fogvatartottakkal szembeni bánásmód jelenti. A szervezet börtönmegfigyelőinek számos fogvatartott számolt be fizikai és verbális erőszakról.

Egybehangzóan beszéltek például arról, hogy gyakori a biztonsági elkülönítést szolgáló „dühöngőben” végrehajtott bántalmazás. A panaszok szerint a meztelenre vetkőztetést követően – olykor fizikai bántalmazás után – órákon át összebilincselt lábakkal és kezekkel hagyják magukra a fogvatartottakat.

Hozzátették, hogy a feltárt probléma meggyőzte a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságát (BVOP), amely utasította a börtönparancsnokot a gyakorlat soron kívüli felülvizsgálatára, és a „dühöngő” zárkának csak kivételesen indokolt esetben történő használatára, valamint kamerákat is felhelyeztek.

A rabok arra is panaszkodtak, hogy a munkáltatás előtt és után végzett motozás során rendszeresen gúnyolódnak és megalázzák őket az intézetben folyamatosan jelenlévő speciális egység sötét kámzsát viselő (börtönszlengben „nindzsáknak” nevezett) tagjai. Ezt ugyan a BVOP saját ellenőrzése nem erősítette meg, azonban a kámzsák használatát újraszabályozták, már csak a börtönön kívül használhatják.

Hatalmas a túlzsúfoltság

Az intézet teljes előírt befogadóképessége 481 fő, a látogatás első napján mégis 713 főt tartottak fogva ba börtönben. Ez 148 százalékos túlzsúfoltságot jelent. A 101 zárka közül csak 12 zárkában volt biztosítva az előírt minimális mértékű mozgástér. 606 fő, az összes márianosztrai rabnak mintegy 85 százaléka tehát túlzsúfolt zárkákban volt elhelyezve. A legzsúfoltabbik zárkában az egy főre jutó szabad mozgástér mindössze 0,91 négyzetméter volt.

Egyetlen olyan zárka sincs, amelyben lenne különszellőzésű WC. 36 zárkában van fallal leválasztva a mellékhelyiség, a többiben még ilyen elkülönítés sincs. A most zajló korszerűsítés során egyre több zárkában rekesztik el fallal a WC-t, év végére azt ígérik, év végéig minden több embert befogadó zárkában így lesz. Viszont a megfigyelők szerint a zárkák általában véve is rendkívül rossz állapotban vannak, a leharcolt berendezési tárgyak a fogvatartottak testi épségét is veszélyezteti. Most újítják fel a fürdőket és a konyhát, valamint a tervek között szerepel a férőhelybővítés, a WC-k leválasztásának folytatása és egy új körletrész kialakítása.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!