Keresés

Merkel odaszúrt Orbánnak

Közös sajtótájékoztatót tartott a magyar miniszterelnök és az országba látogató Angela Merkel német kancellár. Udvariasak voltak egymással, az energiabiztonsági kérdésekben egyet is értettek, de Merkel finoman odaszúrt a civil ügyek és média helyzete miatt is, a sajtótájékoztató pedig fagyosan ért véget, mert kiderült, hogy gyökeresen mást gondolnak az illiberális demokráciáról.

Orbán Viktor a parlamentben fogadta a hétfőn Magyarországra látogató Angela Merkel német kancellárt. Négyszemközti megbeszélést folytattak, majd közös sajtótájékoztatót tartottak.

Bevezetőjében Orbán Viktor hangsúlyozta, mekkora barátja és milyen fontos szövetségese Magyarországnak Németország. Az összes külföldi befektetés 25 százaléka Magyarországon német, a Németországba irányuló magyar export pedig tavaly és tavalyelőtt is rekordot döntött.

Merkel a válaszában először megdícsérte Magyarországot, amiért megnyitották a határokat még a rendszerváltáskor, majd udvariasan és finoman, de több kérdésben is odaszúrt Orbánnak. Hangsúlyozta ugyan, hogy a két ország közötti kereskedelmi kapcsolatok jót, de utána kiemelte azt is, hogy a német befektetőknek kiszámítható célországra van szüksége, megbízható feltételekkel. Merkel nem tért ki rá, de jelenleg van olyan magyarországi német befektető, amely épphogy elégedetlen az újonnan a kormány által rászabott különadóval: a német tulajdonban lévő RTL Klub, amelyre a kormány épp tavaly vetett ki reklámadót.

Merkel ezután azt is kiemelte, hogy egy demokráciában nagyon fontos a civil szervezetek, valamint a média szerepe is, ezekről szintén beszéltek Orbán Viktorral. Hozzátette, hogy találkozni fog a civil társadalom képviselőivel is.

A gázügyeket kellő komolysággal kell kezelni

Ezek után a sajtótájékoztató főleg a ukrán helyzetről, illetve az európai energiabiztonságról szólt. Merkel elmondta, hogy egy közös, európai energiapiacot szeretne felépíteni, hogy a tagországok együtt eredményebben tudják érvényesíteni az érdekeiket.

Az MTVA kérdésére Merkel elmondta, hogy jelenleg nagyon kemény konfliktus áll fenn Oroszországgal, ugyanakkor hasznosnak nevezte egy eurázsiai unió kialakítását. Orbán ehhez hozzátette, hogy az orosz nyersanyagok nélkül elképzelhetetlen az EU gazdasága. Az ezután következő újságírói kérdésre mindketten tagadták, hogy Német- vagy Magyarország hajlandó lenne fegyverrel segíteni Ukrajnát a szakadárok elleni harcban.

Az energiabiztonsági témánál maradva Merkel azt mondta, fontos összekötni az európai országok földgázvezetékeit, hogy ne fordulhasson elő az, ami korábban Szlovákiával, azaz hogy egy ország nem kap gázt egy ukrán-orosz konfliktus miatt. Azt is közölte, hogy nem jó, ha egy ország egy másiktől függ az energia szempontjából.

Orbán itt fontosnak tartotta kiemelni, hogy a Magyarország jobban rászorul az orosz gázra, mint Németország, mert a magyar háztartásokat és a magyar ipart szinte kizárólag Oroszország látja el gázzal. Ráadásul idén lejár az orosz-magyar hosszútávú gázszerződés, ezért 2015 legnagyobb feladata lesz a magyar kormány számára az energiakérdés megoldása. Orbán szerint mindezt “kellő komolysággal” kell kezelni.

Orbán megdöbbentette Merkelt

Az utolsó újságírói kérdést a Frankfurter Allgemeine Zeitung tudósítója tette fel, azt kérte Merkeltől, hogy reagáljon Orbán Viktor tavalyi kijelentésére, miszerint a liberális demokráciának befellegzett. “Az illiberális demokráciával személy szerint nem tudok mit kezdeni” – mondta erre Merkel, hozzátéve, hogy pártjának, a CDU-nak keresztény, liberális és konzervatív gyökerei is vannak.

Orbán erre olyat mondott, amire láthatóan Angela Merkel is rácsodálkozott. A miniszterelnök lényegében megismételte a tavalyi kijelentését. “Nem minden demokrácia szükségszerűen liberális” – mondta, hozzátéve, hogy aki mást állít, az “privilégiumot akar egyetlen eszmerendszernek, amit mi nem adhatunk meg neki”. Erre a mondatra Merkel látványosan felkapta a fejét.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!