Keresés

Mennie kell a budapesti zsidók vezetőjének

Tordai Péter, a Budapesti Zsidó Hitközség elnöke november elejére rendkívüli közgyűlést hívott össze, hogy a testület döntsön a Bzsh ügyvezető igazgatójának a sorsáról – értesült az Index. Az abcúg úgy tudja: Schwezoff Dávid mindent a saját kezében akar tudni, ez vezetett a mostani konfliktushoz is.

Tordai Péter körlevélben tudatta a hitközség tagjaival, hogy fegyelmi eljárást indított Schwezoff Dávid ellen, és kezdeményezte azonnali visszahívását. Az elnök és az ügyvezető igazgató viszonyát eddig sem lehetett felhőtlennek nevezni. Schwezoff korábban Tordait hazugnak és mutyistának nevezte, amit Tordai a levélben visszautasított.

Az abcúg megszerezte az ügyvezető és az elnök néhány levelét, amelyet a Bzsh tagjainak írtak. Ebból az derül ki, hogy a Schwezoff és Tordai közötti összetűzés tárgya az, hogy az ügyvezető szerint Tordai Péter és a Mazsihisz vezetői átláthatatlanul és titkos módon kezelik a Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga felújításának ügyét, amelyre Schwezoff szerint 2,7 milliárd forint állami pénzt kaptak.

A Zsidó Kerekasztal legutóbbi ülésén Heisler András Mazsihisz-elnök és Lázár János elvben megállapodtak arról, hogy az évtizedek óta üresen álló és romló állapotú Rumbach Sebestyén utcai zsinagógát felújítják, és a Mazsihisz eredeti tervei szerint zsidó múzeummá alakítják át. A megállapodásról kormányhatározat is született, amelyben a kormány a projekt költségeit vállalta.

Egy az ügyre rálátó forrás szerint arról van szó, és a mostani konfliktus hátterében is az áll, hogy Schwezoff Dávid mindent maga alá akar gyűrni, a zsidó nyári fesztiváltól és a zsinagóga felújításától kezdve a beruházásokon át egészen a pályázatokig.

Heisler András, a Mazsihisz elnöke az abcúgnak elmondta: szerdán találkozik az ügyben Tordaival, további részleteket későbbre ígért. Tordait is kerestük a levéllel kapcsolatban, de titkárságától azt a választ kaptuk, hogy a zsidó Szukkot ünnep utolsó napja miatt a vezetők egyike sincsen éppen az irodában, és az elnök a héten már nem fog reagálni a hírekre.

Scwezoff botrányból botrányba keveredik

Schwezoff Dávidot a Bzsh július 3-ai közgyűlésén választották meg a szervezet ügyvezető igazgatójává. Elődje, Zoltai Gusztáv, aki 1991 óta töltötte be ezt a tisztséget, április 9-én mondott le. Megválasztása után derült ki, hogy Schwezoff Dávid transzvesztita előadóként és katolikus kántorként is tevékenykedett, de járt evangélikus lelkészképzésre is.

Heisler András, a Mazsihisz elnöke a nol.hu-nak adott korábbi interjújában úgy nyilatkozott, pletykákból tudott csak arról, hogy Schwezoff Dávid, a Budapesti Zsidó Hitközség ügyvezető igazgatója korábban melegbárokban lépett fel, de erről semmiféle bizonyítékot nem látott, éppen ezért eleinte nem is foglalkozott az üggyel.

A küldöttek Heisler szerint azért szavaztak Schwezoff Dávidra, mert tőle várták az előző nomenklatúra fenntartását. Heisler elmondta,, hogy a leadott szavazatoknak semmi közük a zsidósághoz és a zsidó értékrendhez, egyszerűen csak hatalmi harc folyik, Schwezoff ugyanis ugyanazt a stílust képviseli, mint elődje, Zoltai Gusztáv.

Heisler tudomása szerint az ügyvezető igazgató rokonságában se anyai, se apai ágon nincsenek zsidók, ami természetesen nem akadálya annak, hogy a zsidó közösséghez tartozzon.

A zsidóság egyik legfontosabb fogalma a tsuvá (megtérés), és ha valaki azt állítja, hogy felhagyott korábbi vétkes tetteivel, akkor el kell hinni neki azt mindaddig, amíg az ellenkezője nem igazolódik be, csakhogy a tsuvá fogalmát sem a közélet, sem a politika nem ismeri, Schwezoff pedig nem vallási tisztséget kapott – fejezte ki nem sokkal később aggodalmát Heisler András.

Schwezoff Dávid nyugodtan maradhat a zsidó közösség tagja: járjon zsinagógába, imádkozzon, vegyen részt az összejöveteleken, érezze jól magát, csak ne akarjon közéleti tisztséget vállalni – tette hozzá akkor a Mazsihisz elnöke.

Tordai Péter, a Bzsh elnöke július 17-én azt mondta, Schwezoff Dávidot múltja nem zárja ki hivatalából, és a Bzsh július 16-ai közgyűlésén ezért nem is szavaztak visszahívásáról.

Mivel a Bzsh független jogi személyiséggel rendelkező szervezet, az ügyvezető személyéről csak ők dönthetnek, a Mazsihisz hivatalosan nem tehet semmit,. Alapszabályuk szerint a Bzsh elnöke az ügyvezető azonnali felmentését kezdeményezheti, de visszahívási joga kizárólag a Bzsh közgyűlésének van. Tordai valószínűleg ezért hívott össze rendkívüli közgyűlést, hogy ott döntsenek az ügyvezető lemondatásáról.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!