Keresés

Méltatlanok Orbán bevándorlásról szóló szavai

Nem vall politikusi bölcsességre a múlt heti párizsi terrorcselekmények áldozataira emlékezés napján bevándorlásellenes szólamokat hangoztatni – állítja egy civil egyesület, amely felháborodott Orbán Viktor gazdasági bevándorlókat támadó szavain. A TEK főigazgató-helyettese szerint sem a migráció a fő veszély, ha a terrorizmusról van szó.

Megalapozatlannak, és felelős állami vezetőhöz méltatlannak tartja Orbán Viktornak vasárnap, az M1 híradójában megfogalmazott és máshol is hangoztatott gondolatait a Menedék – Migránsokat Segítő Egyesület.

A civil szervezet szerint a bevándorlásról és az azzal összefüggő kulturális kérdésekről az eddigieknél sokkal nyíltabban, őszintébben, teljes egyenességgel kell beszélni. Azt – többek között az Európai Unió Bizottságával és Európa vezető politikusaival egyetértve – tagadják, hogy „a gazdasági bevándorlás rossz dolog Európában, nem szabad úgy tekinteni rá, mintha annak bármi haszna is lenne, mert csak bajt és veszedelmet hoz az európai emberre, ezért a bevándorlást meg kell állítani”.

Orbán Viktor a vasárnapi párizsi, a Charlie Hebdo szatirikus hetilap újságíróinak meggyilkolása, és az azt követő terrorista akciókban elhunyt áldozatok tiszteletére tartott megemlékezés után azt mondta: “nagyon határozottan világossá kell tenni, hogy mi nem fogjuk megengedni, legalábbis amíg én vagyok a miniszterelnök addig biztosan nem…, hogy a bevándorlók célpontjává váljon Magyarország” – mondta. “Nem akarunk tőlünk különböző, kulturális tulajdonságokkal és háttérrel rendelkező jelentős kisebbséget látni magunk között, Magyarországot szeretnénk Magyarországként megtartani”.

A Menedék – Migránsokat Segítő Egyesület szerint nem vall politikusi bölcsességre a múlt heti párizsi terrorcselekmények áldozataira emlékezés napján bevándorlásellenes szólamokat hangoztatni, azt a téveszmét terjesztve, hogy az embertelen terrorizmusért a bevándorlás a felelős, és annak korlátozásával – kiváltképp megszüntetésével – megszabadulunk a terrorfenyegetéstől is.

„Európában emberek milliói váltak a társadalom és a helyi közösségük megbecsült, integráns tagjává úgy, hogy egy másik országból, egy másik kontinensről vándoroltak be. Sem ők, sem családtagjaik, munkatársaik, iskolatársaik, szomszédjaik és főleg állami vezetőik nem gondolják, hogy bajt és veszedelmet hoztak volna az „európai emberre”, hiszen maguk is európaiak, azzá váltak“ – írja az egyesület közleménye.

Közben hétfőn Bodnár Zsolt, a Terrorelhárítási Központ (TEK) főigazgató-helyettese egy interjúban arról beszélt: a társadalmi integráció kudarcából fakadó radikalizáció, és nem a migráció a fő veszély a terrorizmus kapcsán. Észak-Európában ezt nagyon hamar felismerték, és célzott szociális programokat indítottak. A bevándorlás ugyan lehet a terrorizmus hordozója, de nem a legfontosabb. A legfontosabb probléma a radikalizáció, és nem a migráció – idézi a főigazgató-helyettes szavait a hirado.hu.

Szerinte a társadalomnak el kell gondolkodnia azon, miért radikalizálódnak a fiatalok.Alapvetően integrációs problémák vannak, arról van szó, hogy különböző migránsok, akár még a harmadik generációjuk sem tud beilleszkedni az adott európai társadalomba. A párizsi merénylők sem migránsok voltak, hanem franciaországi születésű fiatalok, akik radikalizálódtak – tette hozzá.

Bodnár Zsolt szerint ezt a problémát az észak-európai országok nagyon hamar felismerték. Ott olyan programok futnak, amelyek megpróbálják integrálni ezeket a fiatalokat. Nem biztos tehát, hogy egyedül a rendészeti, titkosszolgálati szervek feladata elmozdulni a megoldás felé, nagyon sok tennivalója van az egyéb szociális, társadalmi szervezeteknek is ebben a kérdéskörben – mondta a TEK főigazgató-helyettese.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!