Keresés

Megvan, hogyan kerülné el az ELTE a nemi erőszakot

Pszichológusokkal, érzékenyítő tréningekkel, információs pontokkal és segélyvonallal akarja elkerülni az ELTE, hogy megismétlődjenek a korábbi, gólyatábori nemi erőszakos esetek. Szigorúbb lesz a szabályozás a gólyatáboroknál is: a feladatok közt nem lehet olyan, amelyben alkoholt kellene fogyasztani, vagy amiben szexre való utalás lenne. Sőt, ha a dékán nem hagyja jóvá a gólyatábori terveket, eleve meg se lehet majd tartani a rendezvényt. 

Erőszak-megelőzési koncepciót dolgozott ki az ELTE, miután tavaly két nemi erőszakos bűncselekményre is fény derült. Az egyik tavaly augusztusban, a Tanító- és Óvóképző Kar, a másik pedig egy évvel korábban, a jogi kar gólyatáborában történt. Utóbbiról ráadásul nem is tudnánk, ha az áldozat nem mesélte volna el a történetet az Indexnek.

Az egyetem szenátusa ezért június végén elfogadott egy koncepciót, amellyel a hasonló eseteknek akarják elejét venni. A jövőben szigorúbban szabályozzák a gólyatáborokat, amelyeket ugyan továbbra is a kari hallgatói önkormányzatok szerveznek, az előzetes terveket azonban a dékánoknak is jóvá kell hagyniuk. Vagyis a HÖK-öknek le kell írniuk, hogy pontosan milyen programokat fognak szervezni, kik fognak közreműködni a szervezésben, és milyen más meghívottak lesznek ott a táborban. Az új szabály szerint a feladatok közt nem lehet olyan, amelynek keretében a résztvevők alkoholt fogyasztanak, és olyan sem, ami szexualitásra vonatkozó utalást tartalmaz. A koncepcióban külön kiemelik, hogy a gólyák csak önkéntesen vehetnek részt a feladatokban, és a csoportnyomás nem számít saját elhatározásnak.

A tervek szerint szeptember végéig minden kampuszon és 200 főnél többet befogadó kollégiumban lesz olyan pszichológus, aki különösen otthon van a nemi erőszak témájában. Minden épületben lesznek információs pontok, ahol a jogérvényesítéssel kapcsolatban lehet majd tanácsot kérni, és ugyanezek az információk elérhetőek lesznek az interneten, illetve a tájékoztató füzetekben is. Azt írják, szeretnék, ha erősödne a tudatosság és a felelősségérzet a nemi erőszak kapcsán, ezért mindenféle programokat szerveznek majd erről, például érzékenyítő tréningeket, előadásokat, kerekasztalokat, vitaköröket, filmvetítéseket, színházi előadásokat. Ráadásul azt ígérik, hogy az egyetem egész szervezeti kultúráját felülvizsgálják, vagyis megnézik, hogyan tartja fenn akaratlanul is az egyetemi szervezet a nemek közti egyenlőtlenségeket.  Ezen kívül az ELTE segélyvonalat is indít majd, ennek a konkrét bevezetési idejéről viszont nem írnak.

A további intézkedéseket egy átfogó őszi vizsgálat alapján akarják meghozni. Ebben azt mérik majd fel, hogy az erőszak milyen mértékben, és hogyan van jelen az egyetemen.

 

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!