Keresés

Megvágják a közmunkát, milliárdokat dobnak a dolgozó családokhoz

Százmilliárddal vágná meg a közmunkára szánt pénzt a jövő évi költségvetési terv, vagyis mintha a kormány is kezdené belátni, hogy a program nem működik. Több pénz jut oktatásra és egészségügyre is, a családtámogatások közül viszont csak azok nőnek, amelyek a dolgozó, jobb helyzetű családokat segítik. A mindenkinek járó családi pótlék és a gyes változatlan marad.

A munkából élők költségvetésének nevezte Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a kedden benyújtott, 2018-as költségvetési tervet. A büdzsé, amely 4,3 százalékos gazdasági növekedéssel és 2,4 százalékos hiánnyal számol, Varga szerint a családok támogatására épít. Ez a költségvetés a mostani kormány utolsó költségvetése, ezért összeszedtük, hogyan változott néhány fontos terület támogatása ebben a ciklusban. Kezdjük is mindjárt a családtámogatásokkal, ami mindig kiemelten fontos a kormány számára! A következő grafikonon, a középső nyílra kattintva végignézheti, mikor, mennyi jutott családi pótlékra, GYES-re, gyermeknevelési támogatásra, GYED-re és anyasági támogatásra.

Arról már többször írtunk, hogy a Fidesz nem szívesen nyúl az olyan támogatásokhoz, amelyek alanyi jogon járnak, vagy a szegény családokhoz is könnyen eljutnak. Helyette a középosztálynak próbál kedvezni, hátha sikerül gyerekvállalásra bírnia őket. Ebben most sincs változás:

 • a mindenkinek járó családi pótlékra négymilliárddal kevesebb jut, mint tavaly, a havi összege már tíz éve változatlan,
 • ugyanez a helyzet a GYES-sel, ami tíz éve havi 28 500 forint,
 • kevesebb jut a három- és többgyerekeseknek járó gyermeknevelési támogatásra is,
 • a munkavégzéshez kötött GYED-re viszont évről évre egyre több jut, most majdnem 40 milliárdot dobtak rá tavalyhoz képest,
 • az egyszeri anyasági támogatásra szánt pénz az egész ciklusban 5 és 5,5 milliárd forint között mozgott, most 6 milliárdot költenének rá.

A szegényeknek kitalált rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény, ami Erzsébet-utalványban jár, tavaly ugyan nőtt néhány száz forinttal, most viszont nem változik. Az alapösszeg 6 ezer forint, a hátrányos vagy halmozottan hátrányos helyzetűek esetén pedig 6500 forint. Ezt azok a családok kaphatják, ahol az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a 40 ezer forintot. A jobb helyzetűeket segítő családi adókedvezmény tovább nő, a kétgyerekeseknél havi 35 ezer forintra. Bár 2014 óta valamivel szélesebb lett a családi adókedvezményből részesülők köre, az átlagbér többszöröséből élő sokgyermekes családok az alacsony jövedelmű nagycsaládosok támogatásának sokszorosát vihetik haza. Fontos változás, hogy a százmilliárddal vágnák vissza a 2010-től egyre csak duzzasztott közmunka-programot. Januárban már írtunk róla, hogy a kormány kezdi belátni: a legtöbben beszorulnak a közmunkába ahelyett, hogy visszatérnének az elsődleges munkaerőpiacra. Réthy Pál, a Belügyminisztérium (BM) közfoglalkoztatási, stratégiai és koordinációs főosztály vezetője áprilisban azt mondta, idén év végére 210 ezerre, jövőre 190 ezerre, 2020-ra pedig 150 ezerre csökkentenék a közmunkások számát. Korábban a Nemzetgazdasági Minisztérium még optimistább volt: 100-150 ezer embert hoznának ki a programból, de ez nem lesz egyszerű. Hiába van sok üres állás, nem szívesen alkalmazzák az évek óta levelet sepregető vagy takarító közmunkásokat, még ha végeztek is szakiskolát. A képzések egyelőre hatástalanok, és sokan nem is hajlandók kijönni a falujukból, hiába lenne máshol munka. Erről itt olvashat bővebben.

Varga Mihály a keddi sajtótájékoztatón azt mondta, bár minden területre valamivel több pénz jut, ez nem választási költségvetés. Egészségügyre összesen 102 milliárd forinttal szánnak többet, a következő grafikonon összeszedtünk néhány érdekesebb tételt. Majdnem húszmilliárddal több jut gyógyszerámogatásra, körülbelül tízmilliárddal többet költenek háziorvosi ellátásra és mentésre, kétmilliárdal pedig védőnői szolgáltatásra. Bár kevesebbet költünk egészségügyre, mint a hozzánk hasonló fejlettségű országok, a bajok mögött jórészt strukturális okok vannak. Erről itt és itt olvashat bővebben.

Oktatásra 87 milliárddal költenek többet az ideihez képest:

 • lesz egy 5 százalékos felsőoktatási oktatói, kutatói és tanári bérrendezés,
 • 589 milliárdról 591 milliárdra nő a felsőfokú oktatás kerete,
 • a pedagógusok bére az életpálya-modellnek megfelelően nő,
 • 20 milliárddal nő az iskolai előkészítés és alapfokú oktatásra szánt keret,
 • négymilliárddal több jut középfokú oktatásra,
 • csaknem hétmilliárddal többet költenek felsőfokú oktatásra.
Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!