Keresés

Megússzák az internetes lapok a kommentelők gyalázkodásait

Strasbourgi ítélet mondja ki, hogy nem tehetők felelőssé az internetes lapok az oldalaikon megjelent gyalázkodó  kommentekért. De csak akkor, ha időben eltávolítják azokat.   

Nem tehetők felelősség az oldalaikon megjelent kommentek miatt az internetes oldalak üzemeltetői. Ezt mondta ki a a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága, abban a perben amit az Index és a Magyar Tartalomszolgáltatók Egyesülete indított a magyar állammal szemben.

Az ügy még 2010-ben indult, amikor az Indexen megjelent egy cikk egy igatlanos céggel kapcsolatban, és az írás alatti gyalázkodó kommentek miatt az érintett cég beperelte a lapot és a Magyar Tartalomszolgáltatók Egyesületét (MTE). A lap ugyan eltávolította a kifogásolt kommenteket, de a cég ezzel nem elégedett meg, és perre ment. A magyar bíróságok pedig úgy ítéltek, hogy az Index és az MTE is felelős a kommentekért. Az érintettek ezután fordultak Strasbourghoz.

Az Emberi Jogok Európai Bírósága megállapította, hogy a magyar bíróságok alkotmánysértő döntéseket hoztak, megsértették a véleménynyilvánítás szabadságához fűződő jogot. Ítéletük  csak akkor lett volna megalapozott, ha a lap nem távolítja el a sértő kommenteket, ahogy tudomást szerzett róluk, de ezt megtette – írja az Index.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!