Keresés

Megtorpant a herbál, az alkohol és a marihuána verhetetlen

Csökkent a pszichoaktív szerek népszerűsége, kezdenek visszajönni a régi drogok, de az illegális drogok közül még mindig a marihuána a legnépszerűbb. A legnagyobb károkat az alkohol okozza: a magyar férfiak a világátlag feletti mértékben számítanak kockázatos ivónak. Ezek a Global Drog Survey legújabb eredményei. 

Letaszíthatatlan az alkohol a legális drogok trónjáról, a tiltott szerek közül pedig még mindig a marihuána a legnépszerűbb Magyarországon. Ez derült ki a Global Drog Survey (GDS) felmérésből, amiből a 444.hu készített összefoglalót. A GDS egy minden évben elkészített, önbevalláson alapuló kérdőív. Nem reprezentatív, hiszen az interneten zajlik, ezért csak az online aktív réteget éri el, de így is elég részletes képet lehet kapni a magyarok drogfogyasztási szokásairól. 2015 novembere és idén január között 3071-en töltötték ki Magyarországról.

Megtorpant a herbál

Az elmúlt években nagyon népszerűek lettek a különböző piszchoaktív és dizájnderdrogok. A GDS tavaly azt mutatta, hogy Magyarország a világ élvonalába került herbál- és kristályfogyasztásban. A mostani adatok alapján csökkent a pszichoaktív szerek népszerűsége: tavaly a kitöltők 4,1 százaléka mondta azt, hogy fogyasztott ilyen kábítószert, most pedig már csak 3,3 százalékuk.

Szakemberek szerint ez azért is lehet, mert időközben illegálissá tettek számos olyan anyagot, amelyet korábban az internetről is könnyedén be lehetett szerezni, valamint érezhetően kezdenek visszatérni az olyan régi drogok, mint az ecstasy. A pszichoaktív szerek közül még mindig a herbál a legnépszerűbb, utána jön a kristály, majd a tabletták és a folyadékok.

Az alkohol legyőzhetetlen

A GDS eredményei alapján a magyar férfiak globálisan különösen kockázatos ivónak számítanak, vagyis még mindig az alkohol okozza a legnagyobb pusztítást. Az alkoholfogyasztás hatását a WHO ellenrőző tesztjével, az AUDIT-tal vizsgálták, amely például a fogyasztás gyakorisága, az átlagos napi mennyiség és az italok típusa alapján osztályozza a a fogyasztókat. Aki nyolc pontnál többet ér el,  az kockázatos ivó, és fennáll a függőség esélye. Akinek 16 pontnál is több, annál magas kockázat áll fenn, a 20 pont felettiek pedig nagyon súlyos alkoholproblémákkal küzdenek.

Az eredmények alapján a magyar férfiak 14,3 százaléka ért el minimum 16 pontot az AUDIT-on, míg a globális átlag 13,5 százalék volt. A nők viszont az átlag alatt vannak: 8,8 százalékuk ért el 16-nál több pontot, míg az átlag 10,4 százalék.

Nemrég részletesen foglalkoztunk az alkoholfogyasztás problémájával. Tóth Miklós, a szigetvári rehabilitációs osztály vezetője arról beszélt, hogy a kórházban fekvő magyar betegek hatvan százaléka valójában alkoholista, itt pedig arról olvashat, hogyan segítenek a függőknek Szigetváron.

A marihuána a legnépszerűbb illegális szer

A teljes mintából 1800 ember válaszolta azt, hogy fogyasztott füvet a kitöltést megelőző 12 hónapban. A válaszadók 35,2 százaléka ebből legalább száz napon fogyasztott marihuánát, viszont csak 3,5 százaléknyian voltak, akik egyetlen napon szívtak a megelőző egy évben. A válaszolók 19,2 százaléka szívott egynél többször, de tíznél kevesebb alkalommal.

A fogyasztók 70,2 százaléka csak kikapcsolódást vár a fűtől, 26,9 százalékuk pedig főleg élvezetből, de időnként egészségügyi okokból nyúlnak hozzá.

További részleteket itt olvashat angolul, magyarul pedig a 444.hu cikkében.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!