Keresés

Megszüntették a nyomozást az Ökotárs ellen

A NAV bűncselekmény hiányában szüntette meg az eljárást, amelyet egy évvel ezelőtt indítottak a Norvég Civil Támogatási Alappal összefüggésben az Ökotárs Alapítvány és az általa támogatott 17 szervezet ellen.

A hvg.hu cikke szerint megszüntették a nyomozást az Ökotárs Alapítvány ügyében, a NAV bűncselekmény hiányában lezárta az eljárást. A nyomozást a Norvég Civil Támogatási Alappal összefüggésben az Ökotárs és az általa támogatott 17 egyesület és alapítvány ellen egy évvel ezelőtt indították.

Az Ökotárs közleménye szerint bebizonyosodott, hogy az alapítvány és a támogatott szervezetek tevékenységüket folyamatosan dokumentálták, betartották a jogszabályokat, nyomon követték az esetleges változásokat, és ellenőrzési kötelezettségüknek is eleget tettek. „Az ügyben indított jogtalan nyomozás így teljes egészében megalapozatlan volt – ahogy ezt az eljárások során a támogató országok képviselői is mindvégig hangoztatták”.

Az Ökotárs Alapítvány úgy látja, hogy a kormányzati lépések veszélybe sodorták a támogatási rendszert, de az Ökotárs és partnerei sikeresen helyt álltak. A Norvég Civil Támogatási Alap nyílt pályázatok útján az elmúlt két évben összesen több mint 430 civil projekt elindulását és végrehajtását tudta segíteni. Az Ökotárs és partnerei – az Autonómia, DemNet és Kárpátok alapítványok – adószámának sorsa ugyanakkor továbbra is a bíróság kezében van.

A NAV tavaly december 19-én közölte, hogy november végén elrendelték a nyomozást költségvetési csalás gyanúja miatt a norvég alapok ügyében ismeretlen tettes ellen. Előtte a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal tett feljelentéseket a norvég alap vizsgálatánál megállapított állítólagos szabálytalanságok miatt.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!