Keresés

Megszüntetnék az átmeneti otthonokat

A családok átmeneti otthonait és a pszichiátriai, valamint a szenvedélybetegek átmeneti otthonait is megszüntetné a kormány, mert valójában olyan emberek használják őket, akiknek nem átmeneti, hanem tartós segítségre van szükségük. Helyette tartós gondozást és albérletekben történő ellátást vezetnének be. 

2023-ig  megszüntetné a kormány az átmeneti ellátást nyújtó szociális intézményeket, írja a Magyar Nemzet az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) előterjesztésére hivatkozva. Megszűnnének az időskorúak és a fogyatékossággal élők gondozóházai, a pszichiátriai, valamint a szenvedélybetegek átmeneti otthonai. Egyedül az egy éjszakára szállást adó éjjeli menedékhelyeket és a hajléktalanok átmeneti otthonait tartanák fenn továbbra is.

Az indoklás szerint erre azért van szükség, mert az intézmények valójában nem látják el az eredeti céljukat. Az ott élőknek nem egy-két éves, hanem hosszú távú segítségre van szükségük, és csak azért kerülnek ezekbe az intézményekbe, mert a tartós ellátást nyújtó helyeken túl hosszú a várólista. Ezért az átmeneti ellátást nyújtó otthonokat inkább tartós gondozást nyújtó intézményekké alakítják. Az átalakításra már a jövő évi költségvetésben is pluszforrást különítenek el, ugyanis az átmeneti ellátás után jelenleg kevesebb támogatás jár, mint a tartós után – írja a lap.

A hajléktalanok átmeneti otthonai ugyan megmaradnak, de bevezetik a bérlakásokban, albérletekben történő ellátást, illetve ugyanezt tervezik a családok átmeneti otthonaiban is, ahol főleg gyermeküket egyedül nevelő anyák élnek. Az Emmi szerint az új ellátási formákkal a családok gyorsabban talpra tudnak majd állni, mert akár három évig kapnának lakhatási támogatást, és segítenék őket a munkavállalásban is.

Takács Imre, a Magyar Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálatok Országos Egyesületének elnöke a Magyar Nemzetnek azt mondta, üdvözli a tervet, de az új ellátási formákat nem a mostani ellátás terhére kellene bevezetni, mert szerinte kapacitásbővítésre lenne szükség.

Fontos változás lesz még, hogy a jövőben extrém időjárási körülmények esetén akkor is elszállíthatják majd az utcáról a hajléktalanokat, ha ők maguk nem járulnak hozzá, tette hozzá a lap. Erre  azért van szükség, mert a szakemberek telenként sokszor azért nem tudják megakadályozni a kihűléses haláleseteket, mert a hajléktalanok nem akarnak bemenni a szállásra.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!