Keresés

Megszüntethetik a kötelező erkölcs- és hittanórákat az iskolában

Kivehetik a készülő új tantervből a kötelező hit- és erkölcstanórákat. A tanárok szerint szükségtelenek a kötelező hittanórák, amúgy sincsen rájuk elég terem, ráadásul csökkenteni akarják a diákok terheit.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumában külön munkacsoportok vizsgálják, beváltak-e a három éve bevezetett kötelező erkölcs- és hittanórák, és ha rábólintanak, a készülő új kerettantervben már nem fog szerepelni a heti egyórás elfoglaltság – írja az Origo. A szülők ebben az esetben is beírathatják majd hittanórára a gyereküket, de csak délutáni fakultációra.

Palkovics László államtitkár korábban többször utalt rá, hogy jelentősen csökkenteni akarják a diákokra háruló terheket. A lap szerint ennek az egyik állomása lenne a hitoktatás eltörlése, amivel a minisztérium legfelsőbb szintjein is többen egyetértenek. Többen is arról beszéltek a lapnak, hogy a szekularizált állami oktatásban problémát jelent a hittan, a tanárok pedig úgy vélik: a mai gyerekeket erkölcstanra nem tankönyvekből kell tanítani, hanem a mindennapi életben, amelybe az iskola is beletartozik.

Sok iskolában okoz problémát az is, hogy egy-egy osztályon belül akár három-négy vallás oktatását is kérik a szülők, ezeket pedig egy időben kell tartani. Így nemcsak a hitoktatók összeszervezése jelent gondot, hanem az is, hogy nincs hozzá elég tanterem.

Az Origo kérdésére azt az Emberi Erőforrások Minisztériuma elismerte, hogy a Köznevelési Kerekasztal keretein belül két munkacsoport is tárgyalja, megéri-e megtartani a kötelező hittan- és erkölcstanoktatást.

Friss: Lázár János miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón egy kérdésre válaszolva azt mondta, nem engednek a kötelező erkölcs- és hitoktatásból. Ugyanígy marad a mindennapos testnevelés rendszere is, csak ott változtatnak rajta, ahol nincs hozzá megfelelő infrastruktúra.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!