Keresés

Megszavazták a Klik feldarabolását

Az egyközpontú Klik helyett ötvenkilenc önálló tankerületet hoznak létre, teljesen állami kézbe veszik az eddig az önkormányzatok által működtetett iskolákat, és nő az igazgatók mozgástere is. Az országgyűlés hétfőn fogadta el az új oktatási módosításcsomagot, amelyet a tavasszal indult tanártüntetések hatására dolgozott ki a kormány.

120 igen, 64 nem és 1 tartózkodás mellett elfogadta az országgyűlés az oktatási törvényeket érintő módosításcsomagot. A legfontosabb változás, hogy feldarabolják a  Klebelsberg Intézményfenntartó Központot (Klik), így a jövőben országszerte 59 tankerület működik majd, ebből kilenc Budapesten. Palkovics László oktatásért felelős államtitkár a Népszabadságnak azt mondta, a július elsején felálló tankerületi központok  8 és 28 milliárd forint közötti összeggel rendelkező önálló költségvetési szervek lesznek, amelyek „nem a központi szerv operatív irányításait hajtják végre, hanem önállóan működnek, azaz jobban tudják kezelni a helyi ügyeket, mint korábban a tankerületek”.

Minden tankerületben működik majd egy tankerületi tanács, amelyben Palkovics szerint ott lesznek a polgármesterek, az ott lévő egyetemek rektorai, a helyi vállalatvezetők, intézményi vezetők, társadalmi szervezetek vezetői, szülők és diákok, vagyis mindenki, akinek köze van az iskolákhoz.  Az önkormányzatok már csak ezeken a tanácsokon keresztül szólhatnak majd bele az iskola életébe, mivel a teljes államosítás következtében – a fenntartói jogok mellett – a működtetői jogok is az állami központhoz kerülnek.

A módosítás értelmében a jövőben az iskolaigazgatók is befolyásolhatják a tanári fizetéseket. Eddig mindenki az életpályamodell bértáblája alapján kapta a fizetését, mostantól viszont az igazgatóknak lehetőségük lesz jutalmazni a jobban, és büntetni a rosszabbul teljesítőket. Mindehhez egy kompetencia- és teljesítményalapú értékelési rendszer bevezetését is előírták a túlzott szubjektivitás elkerülése érdekében.

Fontos eleme a módosításnak, hogy a pedagógusok előmeneteli rendszerét kiterjesztik a pedagógiai szakszolgálati intézményekben pedagógus szakképzettséggel rendelkező nevelő-oktató munkát közvetlenül segítő alkalmazottakra, mivel ez jelenleg csak a nevelési-oktatási intézményekben érvényesül.

A módosításcsomag érinti a szakképzésről szóló törvényt: a 2017-től bevezetendő ágazati szakmai érettségi vizsgát a tanulók középszinten is letehetik.

Változik a felsőoktatási törvény is, a módosítás tartalmazza az állami felsőoktatási intézmények gazdasági irányítását szolgáló kancellári rendszer, valamint a konzisztóriumok működtetésével kapcsolatos szabályozási kérdéseket.

A kormány az idén tavasszal indult pedagógustiltakozások hatására döntött a módosítások mellett. A Tanítanék Mozgalom legutóbb szombaton tartott több ezres tüntetést Budapesten és több vidéki városban is.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!