Keresés

Megszavazták a CEU-törvényt

Egy hét sem telt el a benyújtása óta, de már el is fogadta a parlament a CEU ellehetetlenítését célzó törvénymódosítást.

Kedden kora délután 123 igennel és 38 nemmel megszavazta a parlament a felsőoktatási törvény módosítását, amely akár el is lehetetlenítheti a CEU működését. A Fidesz és a KDNP igennel, az MSZP, az LMP és néhány független képviselő nemmel szavazott, a Jobbik és a DK-sok pedig nem szavaztak. A javaslat szükségességét az azt benyújtó miniszter azzal indokolta, hogy az Oktatási Hivatal több szabálytalanságot is talált a Magyarországon működő külföldi egyetemeknél. A CEU szerint azonban csak mulasztásról van szó, aminek a pótlása folyamatban van.

A kormány javaslatát azért nevezhetjük lex CEU-nak, mert több rendelkezése kizárólag a CEU-ra vonatkozik, lényegében annak megmaradását lehetetleníti el – írja az Index. Hétfőn meg is szigorították a határidőket, amely még az eredeti terveknél is rosszabb helyzetbe hozza a CEU-t. A múlt héten benyújtott javaslatot a szokásoktól eltérően kivételes eljárásban tárgyalták. Ez azt jelenti, hogy hétfőn három órán keresztül lehetett csak módosítókat benyújtani, a legilletékesebb, oktatással foglalkozó kulturális bizottság előtt nem járt a javaslat, és kedd reggel vitáztak róla a képviselők.

A törvényjavaslatot egy hete nyújtotta be Balog Zoltán miniszter, aki előtte nem konzultált a CEU vezetésével. A hétvégén több ezer ember tüntetett az egyetem ellehetetlenítése ellen, kedd este pedig szintén tüntetés lesz: élőláncot fognak vonni az egyetem épülete köré.

„Európa nem hallgathat, amikor a civil társadalom, illetve maga a tudomány elől veszik el a levegőt, ahogy az történik éppen Budapesten a Közép-európai Egyetemmel (CEU)” – mondta az MTI szerint Frank-Walter Steinmeier német államfő az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén. Steinmeier hangsúlyozta: „amikor Európában vitákat folytatunk, akkor azt szilárd, normatív alapon tesszük. Legyenek a vitás kérdések bármilyen összetettek, soha nem téveszthetjük szem elől a legfontosabbat, azt, hogy a szabadság és demokrácia, a jogállamiság és az emberi jogok alapelvei nem képezhetik vita tárgyát”.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!