Keresés

Mégsem számolják fel a Huszár-telepi iskolát

A Kúria szerint a szülők szabad akaratukból vitték oda a gyerekeiket, ezért nincs szegregáció. A telepi iskolát fejelentő szervezet az Európai Bírósághoz fordul.

Mégsem valósít meg szegregációt a Nyíregyháza Huszár-telepi görögkatolikus általános iskola működése – mondta ki a Kúria szerda délelőtt kihirdetett ítélete. Ezzel a bíróság semmissé tette az ügyben első fokon tavaly februárban hozott döntést, amely ennek épp az ellenkezőjét mondta ki, és az iskola felmenő rendszerben történő felszámolásáról rendelkezett.

A Huszár-telepi iskola szegregációs ügyeA Huszár-telepi iskola szegregációs ügye | Fotó: Magócsi Márton

A mostani ítélet szerint a vallási meggyőződés szerinti oktatáshoz való jog miatt nem megalapozott a szegregáció vádja, mert a szülők szabad akaratukból, jól felfogott döntésükből adódóan járatják a gyerekeiket a telepi felekezeti iskolába más belvárosi intézmények helyett.  Az iskolát perlő Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyermekeknek Alapítvány (CFCF) jogi képviselője szerint a bíróság ezzel az ítélettel tulajdonképpen zöld utat adott a vallási alapokra helyezett szegregációnak. Daróczi Gábor, a CFCF ügyvédje az ítélethirdetés utáni rögtönzött sajtótájékoztatón elmondta, a CFCG az Európai Bírósághoz fordul jogorvoslatért.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!