Keresés

Mégsem kezdik ki az alternatív iskolákat

Visszavonták a jövő évi költségvetési törvény egyik módosítását, amelyik sokak szerint veszélybe sodorta volna az alternatív iskolák működését, mivel komoly forrásmegvonást helyezett kilátásba. Az Index értesülései szerint az Nemzetgazdasági Minisztérium módosító javaslata az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) nyomására került ki a törvénytervezetből.

Nagy felháborodást keltett a jövő évi költségvetési törvény azon pontja, amely a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) kezdeményezésére került minden előzetes egyeztetés ellenére a törvénytervezetbe. Eszerint az alternatív kerettantervekben rögzített pedagógia programok, oktatásszervezési sajátosságok (eltérő ütemezés, tömbösített órák, epochális rendszer, kooperatív tanulásszervezés, támogató mentorok, akár eltérő tartalmú tanterv stb. stb.) a jövőben olyan, a kötelező feladatellátás feletti többletszolgáltatásnak minősülnének, amiért költségvetési többlettámogatás nem igényelhető.

Ezt a pontot szedte most ki a törvénytervezetből a Parlament törvényalkotási bizottságának egy módosító javaslata, az Index szerint az EMMI nyomására.

Az EMMI érvelése hasonlít ahhoz amit korábban a tervek ellen tiltakozó iskolák is hangoztattak. Eszerint az alternatív programmal dolgozó iskolák pedagógiai programja nem minősülhet többletszolgáltatásnak, mert ugyanazon oktatási célok elérését szolgálják, mint a miniszter által kiadott kerettanterv szerint oktató iskolák, csak más eszközökkel. A tanulóik ugyanúgy részt vesznek a kompetenciamérésekben, az érettségi követelmények is megegyeznek az állami intézményekben tanuló diákokéval. Ezért az érvelés szerint pénzelvonásról sem lehet szó.

A törvénytervezet egy másik problematikusnak tartott pontja is módosult. Ez a fenntartáshoz szükséges központi támogatás lehívását tette volna lehetetlenné azoknak az óvodáknak, amelyek napi 8 óránál kevesebbet tartanak nyitva. A módosítás 6 órára csökkentette a minimum napi nyitvatartási időt, így nem kerülnek veszélybe az így működő Waldorf óvodák sem.

Egy korlátozás azonban mégis bekerül majd a törvény szövegébe: ha a nyitvatartás nem éri el a nyolc órát, a költségvetési támogatás nem teljes összegben, csak részben hívható le.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!