Keresés

Mégsem csökkentik az alapítványi iskolák támogatását

„Örömmel tájékoztatjuk a közvéleményt arról, hogy 2014.11.07-én Balog Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztere tájékoztatta  Horn Györgyöt, az Alapítványi és Magániskolák Egyesületének (AME) elnökét, hogy a költségvetési törvénytervezetben megjelent, alapítványi iskolákra vonatkozó 25 %-os támogatáscsökkentést a kormány vissza fogja vonni. Egyben megállapodtak abban, hogy jövő héten az EMMI Köznevelési államtitkársága tárgyalásokat kezdeményez az AME-val az alapítványi iskolák és az állam viszonyának jövőbeni stratégiájáról, lehetőségeiről, arról, hogy mi most, és mi legyen az alapítványi iskolák szerepe a magyar köznevelési rendszerben” – írja közleményében az egyesület.

Mint arról korábban beszámoltunk, a jövő évi költségvetési törvény tervezete szerint a civil fenntartású oktatási intézményekben a pedagógusok és az őket közvetlenül segítő dolgozók bérének állami támogatása a jelenlegi 75 százalékára csökkent volna 2015 szemptemberétől.

A súlyos megszorítás több mint ezer intézményt érintett volna, többek között óvodákat, általános iskolákat, művészeti-, közép- és szakiskolákat, amelyek már most is nagyon nehéz helyzetben vannak. Ha az Országgyűlés megszavazta volna a törvényt, az többségüknél egyet jelentett volna a megszűnéssel.

Miután a tervezet napvilágot látott, az AME kezdeményezte a jövő évi költségvetési törvénytervezet alternatív iskolákat érintő részének törlését. Erről az egyesület múlt keddi elnökségi ülésén született döntés.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!