Keresés

Megrengetheti a Fidesz erejébe vetett hitet a veszprémi vereség

Az ellenzéki jelölt vasárnapi győzelme, és egyúttal a kormánypárti kétharmad elvesztése rövidtávon nem okoz problémát a Fidesznek, viszont véget vethet a párt legyőzhetetlenségébe vetett hitnek. A baloldali pártok mégsem beszélhetnek egyértelmű győzelemről, a jelöltjük ugyanis azért nyerte meg a választást, mert ők a háttérben maradtak.

Hatalmas meglepetésre Kész Zoltán ellenzéki jelölt nyerte vasárnap a veszprémi időközi országgyűlési választást. Kész a szavazatok 42,66 százalékát szerezte meg, míg a Fidesz-KDNP jelöltje csupán 33,64 százalékot szerzett. A körzetben azért kellett időközi választást kiírni, mert a térség parlamenti képviselője, a kormánypárti Navracsics Tibor időközben uniós biztossá avanzsált, így le kellett mondania a mandátumáról.

A választásnak azért van önmagán túlmutató jelentése, mert Navracsics képviselői helyének elvesztésével megszűnt a kormánypártok kétharmados többsége a parlamentben, így a Fidesz 2010 óta először nem vihet keresztül bármit zökkenőmentesen az Országgyűlésben.

A veszprémi vereséget visszafogottan fogadta a Fidesz. Orbán Viktor ugyan már vasárnap este levonta a tanulságot a Facebookon, amikor azt írta, “nem ülhetünk a babérjainkon”, a hétfői nyilatkozatokban viszont a kormánypárti képviselők inkább kisebbíteni akartáka  szavzás jelentőségét. Kósa Lajos ügyvezető alelnök például reggel azt mondta a Kossuth Rádióban, hogy a jobboldali szavazók számára nem volt tétje a veszprémi választásnak.

L. Simon László államtitkár pedig azt mondta napközben a parlamentben, hogy az ellenzéki győzelem bebizonyította, hogy a Fidesz által bevezetett választási rendszert érő kritikák alaptalanok voltak. Navracsics Tibor pedig egyszerűen annyit fűzött hozzá a helyzethez, hogy a Fidesznek új stratégiát kell kialakítania.

Nem sikerült a mozgósítás

A vasárnapi választással kapcsolatban megjelent elemzések szerint a Fidesz számára jelentősebb tanulságokat is tartalmaz a vereség. A Véleményvezér szerint a vasárnapi vereség veszélyes precedenst jelent a kormánypártok számára. “Azt üzeni ugyanis, hogy igenis legyőzhetők. Hogy a “centrális erőtér” nevű valami, meg a rezsicsökkentés nem válasz mindenre,” – írják.

Az Index szintén azt emelte, ki, hogy a kétharmad elvesztésének szimbolikus jelentősége van, gyakorlati hátránya egyelőre ebből nem származik a Fidesznek, a parlament előtt ugyanis jelenleg nincs olyan törvényjavaslat, ami kétharmados többséget igényelne. Viszont a választási vereség azt is megmutatta, hogy a Fidesz most nem tudta úgy mozgosítani a szavazóit, mint korábban. A választási eredmény ugyanis azt mutatta, hogy Kész Zoltánra nagyjából ugyanannyian szavaztak, mint tavaly októberben az akkori ellenzéki jelöltre, az akkori Fidesz szavazók fele viszont most otthon maradt.

A választási vereséggel a Simicska Lajos tulajdonában lévő Magyar Nemzet is foglalkozott. A főszerkesztő-helyettes által jegyzett vezércikk az újságtól eddig szokatlan kritikával azt fejtegeti, hogy a miniszterelnök akár személyi változtatásokat is tehet a kormányban. “Ésszerű lenne lépnie, hiszen a Fidesz–KDNP támogatottságának eróziója kezd elgondolkodtató méreteket ölteni” – áll a cikkben.

A Jobbik is vesztett

Az ellenzéki pártok szerepét is többen kiemelték. Török Gábor politológus szerint “a baloldal helyzete semmivel sem jobb annál, amit az elmúlt hetekben gondoltunk”. Szerinte a mandátumot a Fidesszel szembeni ellenérzés eredményezte, valamint az, hogy a Kész Zoltánt támogató pártok, az MSZP, az Együtt, a DK és a PM végig a háttérben maradtak. Jelzésértékű az is, hogy Kész Zoltán független marad a parlamentben is, azaz nem csatlakozik egy ellenzéki frakcióhoz sem.

Török felemlegeti a Jobbikot is, amely a 14 százalékos eredményével tulajdonképpen veszített. “Az országos közvélemény-kutatásokkal szemben a párt nem látszott kihívónak, de még érdemi szereplőnek sem” – írta Török.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!