Keresés

Megnyirbálná a külföldi magyaroknak járó támogatásokat Cameron

A brit miniszterelnök csütörtökön Budapestre érkezik, és Orbán Viktor támogatását kéri ahhoz, hogy megnyirbálhassa a külföldön dolgozó magyaroknak járó szociális támogatásokat.

David Cameron brit miniszterelnök csütörtökön Budapestre érkezik, találkozik Orbán Viktor miniszterelnökkel és Áder János államfővel is. A két miniszterelnök délután közös sajtótájékoztatót tart a parlamentben.

Szijjártó Péter külügyminiszter szerint a szíriai helyzet, illetve a terrorizmus elleni nemzetközi fellépés is napirendre fog kerülni a találkozón Orbán és Cameron között, a fő téma azonban minden bizonnyal az lesz, hogy Cameron keményen meg akarja vágni az uniós állampolgároknak, köztük a Nagy-Britanniában dolgozó magyaroknak járó szociális támogatásokat.

A 444 elemzése szerint Cameron azt akarja, hogy a Nagy-Britanniába érkezők az első 4 évben ne legyenek jogosultak a brit munkavállalóknak járó támogatásokra, lakhatási segélyre, továbbá a nem Nagy-Britanniában élő gyerekeik után se vehessenek fel segélyt. Ezeket a juttatásokat jelenleg az uniós tagság garantálja, a tagországok állampolgárait ugyanis hasonló járulékok illetik meg, mint a helyieket, feltéve, ha dolgoznak.

Emellett Cameron még egy sor uniós szabály megváltozztatását szeretné elérni: azt szertené, hogy Nagy-Britanniának kevsébé kelljen részt vennie az európai integrációban, kihúzatna az uniós szerződésből, hogy az EU valutája az euró, amelyet Nagy-Britanniába soha nem is vezetne be, és vétójogot kérne az egyes tagországok parlamentjei számára az uniós tövények elfogadásánál.

Az Index idézi a Centre for European Reform nevű londoni think tank-ot, amely szerint Magyarország és Lengyelország számítanak az Egyesült Királyság legfontosabb közép-európai szövetségesének a reformokért folytatott tárgyalásokban, azt azonban erősen ellenzik, hogy állampolgáraikat letelepedésük utáni első négy évben kizárják a briteknek járó szociális juttatásokból.

Cameron a budapesti látogatásán ezekhez a változtatásokhoz fogja Orbán Viktor támogatását kérni. Orbán a héten találkozott a lengyel kormánypárt vezetőjével, így nem kizárt, hogy a lengyel álláspontot is közvetíteni fogja Cameronnak. Arról azonban megoszlanak a vélemények, hogy mit kérne a magyar miniszterelnök a támogatásáért cserébe, de valószínűleg azt, hogy Cameron álljon ki az uniós egységes kvótarendszer bevezetése ellen, amelyet Magyarország elutasít.

A 444 szemlézte a Financial Times vonatkozó cikkét, amely szerint „szemantikai zsonglőrködés” várható a csütörtöki találkozótól, „miközben a brit vezető megpróbál hidakat építeni”. Eközben magyar tisztviselők Budapesten azt mondták, jobban szeretnék, ha Cameron nem használná az Egyesült Királyságban dolgozó magyarokra a „migráns” szót, inkább az „uniós állampolgár” vagy a „vendégmunkás” szavakat javasolják. A „migráns” szónak ugyanis rossz jelentése van Magyarországon.

David Cameron látogatása miatt csütörtökön a fél várost lezárják. A BRFK szerint az ideiglenes forgalomkorlátozások Budapest I., V., VI., XIV. és XV. kerületét érintik.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!