Keresés

Megnégyszerőzödött a HIV-fertőzöttek száma

Magyarország egyre rosszabbul teljesít a HIV-fertőzés megelőzésében, miközben a betegellátásban nagy előrelépések történtek, többek között a vidéki központok megnyitásával.

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ adatai szerint az Európai Unióban csökkent az új HIV-esetek száma az elmúlt 10 évben, hazánkban azonban a négyszeresére nőtt.

Miközben a megelőzés terén egyre rosszabb a helyzet, az elmúlt években nagy előrelépést tettek a HIV-fertőzöttek betegellátása terén. Míg korábban csak egyetlen budapesti kezelési központ volt, 2014. július 1-jétől már három vidéki nagyvárosban (Debrecen, Miskolc és Pécs) is működnek HIV-specialista infektológiai-osztályok.

Az évek óta stagnáló szűrésszám mellett az elmúlt öt évben megduplázódott a kiszűrt új esetek száma. Ezeknek a többségét csak késői stádiumban fedezik fel. A legoptimistább becslések szerint is mindössze 50 százalékos a felderítettségi arány, ami azt mutatja, hogy Magyarországon minden második HIV-fertőzött nincs tisztában azzal, hogy fertőzött.

Hazánkban eddig főként szexuális úton terjedt a HIV, azonban a megelőző-programok alacsony lefedettsége és bezárása, valamint a megváltozott drogfogyasztási szokások miatt ma már a droghasználók körében terjed leginkább a vírus – közöttük bármikor járvány alakulhat ki.

A programok bezárásának súlyos közegészségügyi következményei lesznek

A tűcsere programok, vagy a terápiák bizonyítottan költséghatékony megoldások, amelyek ha megfelelő támogatással működnek, képesek megfékezni a HIV és hepatitis járványt a droghasználók körében. A programok ellehetetlenítése nem csak a drogfogyasztókat érinti: hosszabb távon a lakosságra nézve is súlyos közegészségügyi következményei lesznek.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!