Keresés

Megkezdődött a kerítés építése a horvát határon

Több mint kétezer rendőr lesz hétvégére a horvát-magyar határon – jelentette be Orbán. Szerinte nincs olyan homokbucka, vakondtúrás, ami mögé el lehetne bújni úgy, hogy azt remélhetné valaki, hogy törvénytelen módon bejuthat Magyarország területére.

Péntekre virradó éjszaka megkezdődött az ideiglenes műszaki határzár építése a magyar-horvát határon, a kerítést 41 kilométeren építik ki, és az első védvonal még a nap folyamán el is készül – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggel a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

„Ugyanazt az akciót kell végrehajtani, mint amit végrehajtottunk a szerb-magyar határon” – mondta Orbán, közölve, hogy több száz rendőrt és katonát vezényeltek a magyar-horvát határhoz. 600 katona már a helyszínen van, pénteken napközben további 500, hétvégéig pedig még másik 700 katona érkezik. Emellett ott van már mintegy 200 rendőr, akikhez pénteken még 100-an, a hétvégén pedig további 500-an csatlakoznak.

A nyugat-balkáni embercsempész-útvonal fennmaradt: Magyarország ugyan meg tudja védeni a magyar-szerb határt, de ez nem szüntette meg a bevándorlóáradat utánpótlását, „azzal kell számolni, hogy Magyarország déli határainál továbbra is elhalad az a hatalmas tömeg, amely korábban Magyarországon keresztül akart Ausztriába jutni” – fejtette ki. A kérdés az – folytatta -, hogy a bevándorlók Horvátországból hogyan folytatják az útjukat. Látható, hogy az egyik ilyen, nem jelentéktelen útvonalat Magyarország felé tervezik, „mi pedig ezt próbáljuk elhárítani” – mondta.

„Nincs olyan homokbucka, vakondtúrás, ami mögé el lehetne bújni úgy, hogy azt remélhetné valaki, hogy törvénytelen módon bejuthat Magyarország területére” – fogalmazott. Orbán Viktor szerint „amikor helyzet van, akkor mi délről, sem a szerbektől, sem a horvátoktól, nem számíthatunk segítségre”.

Rosszabb hír továbbá – folytatta -, hogy Magyarország Nyugatról sem számíthat segítségre, „onnan sem csitul majd a bennünket kritizáló hang”. Szavai szerint az európai média és politika egy részében a liberalizmus egy olyan válfaja érvényesül, amely „öngyilkos liberalizmus”, mert a saját életformánkat sodorja veszélybe. A miniszterelnök reméli ugyanakkor, hogy Szlovénia komolyan veszi a schengeni határvédelmet.

Az illegális bevándorlás európai kezeléséről azt mondta: ma minden erőt arra kell összpontosítani, hogy az illegális bevándorlás utánpótlását megszüntessék, meg kell szakítani ezt „az üzleti láncolatot”. Első a határok megvédése, ezt követően lehet a már bejöttek elhelyezéséről vitázni.

Politikai bűncselekménynek nevezte azt a felvetést, hogy pénzkérdéseket – a strukturális források egy részének megvonását – összekötnének a bevándorlás – a kvótarendszer – kérdésével. Az uniós forrásokkal kapcsolatban megismételte azt az álláspontját, hogy „gyarmat lennénk”, ha fennmaradnának a hatalmas különbségek az EU-ban újonnan belépő, korábban kommunista országok és a régi EU-tagállamok között. Európa éppen azért dolgozott ki bizonyos gazdasági mechanizmusokat – magyarázta -, hogy az újonnan belépő országok ne gazdasági gyarmatként létezzenek, hanem részt tudjanak venni a fair versenyben.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!