Keresés

Mégis maradhatnának a hajléktalansegélyek?

Kétféle, hajléktalanoknak járó segélyt is megszüntetne egy fideszes fővárosi javaslat. Az indoklás szerint az új törvény miatt nincs más választásuk, de a minisztérium válaszából úgy tűnik, mégis. 

Tévedésből akar megszüntetni két, hajléktalanoknak járó segélyt a főváros – derül ki abból a válaszból, amit az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) juttatott el az Indexnek. Orbán Gyöngyi Fidesz-KDNP-s képviselő javaslata szerint megszűnne a hajléktalanok lakhatáshoz jutását támogató önkormányzati segély és a rendszeres ellátást kérelmező hajléktalanok önkormányzati segélye is. Az indoklás szerint azért, mert az új szociális törvény csak a települési támogatás kiosztását teszi lehetővé, amivel csak a rendkívüli élethelyzetbe kerülteket támogathatják.

Az Emmi viszont azt írta, „a Fővárosi Önkormányzat joga, hogy belátása szerint állapítsa meg a rendkívüli települési támogatás eseteit és feltételrendszerét”, vagyis úgy tűnik, a főváros mégsem kényszerül az új szabályok szerint megszüntetni a segélyeket.

A tervezet egyébként segítené is a hajléktalanokat, például

  • többen lennének jogosultak önkormányzati segélyre, mint eddig,
  • havi 14300-ról 25000-re emelnék az éppen munkába álló hajléktalanoknak járó segélyt.

Mi ez az új segélyrendszer?

Az új segélyezési rendszerben az állam több segély mögül és kivonul, és az önkormányzatokra bízza, hogy kiknek, milyen feltételekkel osztja ki őket. Az eddig elkészült önkormányzati rendeletekből úgy tűnik, ez sok esetben az eddigi ellátások csökkenéséhez, vagy megszűnéséhez vezet. Tegnap Czibere Károly szociális ügyekért felelős államtitkár az Abcúg kérdésére azt mondta egy sajtótájékoztatón, hogy a települések nem hivatkozhatnak pénzhiányra, mert a kormány 30,1 milliárd forintos támogatása biztosan elég a plusz kiadások fedezésére. Ugyanakkor volt olyan település, ahol nekünk azt mondták, bizonyos segélyeket forráshiány miatt kénytelenek megszüntetni.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!