Keresés

Mégis marad a nemzetközi tanulmányok alapszak

Meggondolta magát az oktatási tárca: mégis lehet alapképzésben tanulni a nemzetközi tanulmányokat és marad a pszichológia szak is osztatlan képzésben.

Megmarad a nemzetközi tanulmányok alapszak  de áttekintik a tartalmát hogy minőségibb módon működjön mint most. Minden intézmény indíthatja, ami eddig is – jelentette be Palkovics László felsőoktatási államtitkár. Az Emmi meggondolta magát a pszichológia szak esetében is, az ugyanis megmarad osztott formában.

A Felsőoktatási Kerekasztal a következőkben egyezett meg a szakstruktura átalakításával kapcsolatban:

  • A nemzetközi tanulmányok alapkepzes megmarad, de a Magyar Rektori Konferencia (MRK) javaslatot fog tenni a szak tartalmi átalakítására, mert úgy látják, hogy most sokan csak az alapkepzest végzik el ezen a területen, és fontos hogy ők is értékelhető tudással rendelkezzenek. Palkovics László azt mondta, jelentős tartalmi módosulásra kell számítani.
  • a társadalmi tanulmányok szakot kivezetik, mert a Rektori Konferencia szerint túl nagy az átfedés más szakokkal, különösen a szociológiával. Palkovics szerint ezek a helyek nem vesznek el, hanem a hallgatók, akik eddig ide jelentkeztek volna, most más hasonlót választhatnak
  • a pszichológia osztatlan marad, mert az MRK ezt javasolta
  • a kommunikáció is megmarad  de jelentős átalakítás lesz, mint a nemzetközi esetében
  • az ipari termék és formatervező szak is megmarad, de átalakítások várhatók
  • a műszaki menedzser alapképzést kivezetik, mert ezt érdemes mesterszakon más alapra építeni.
  • az agrárképzés körül még vannak bizonytalanságok
  • az egészségügyi szervező szak esetében az egészségügyi államtitkárság véleményére várnak, ha ők szükségesnek látják, megmarad ez a képzés

A találkozón megegyeztek abban, hogy mit jelent a közösségi képzőközpontok fogalma, tárgyaltak arról, hogyan lehetne a hallgatókat arra motiválni, hogy hatékonyabban végezzék el a képzéseket, a szeptemberben induló duális képzésről.

Méltatlan körülmények között tárgyaltak a törvényjavaslatról, egy napjuk volt az egyeztetésre – mondta Tőrös Szilárd, a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezetének elnöke, aki szintén felszólalt a kerekasztalon.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!