Keresés

Mégis csökkenthetik az alapítványi iskolák támogatását, a minisztérium cáfol

Az alapítványi iskolák egyesülete szerint a kormány a korábbi megállapodásukkal ellentétben mégis bennehagyta a költségvetésben a civil iskolák állami támogatásának csökkentését előíró szabályt. Az EMMI szerint ugyanakkor az egyesület félreérthetett valamit, a módosítást az ígéretük szerint benyújtották.

Továbbra is szerepel a költségvetésben az alapítványi iskolák állami támogatásának csökkentése – közölte Horn György, az Alapítvány és Magániskolák Egyesületének (AME) elnöke. Horn szerint a költségvetési törvénytervezet kormányzati indoklásában szereplő szöveg ellentmond az AME és a minisztrium korábbi megállapodásának.

Az Abcúg írta meg először, hogy a jövő évi költségvetési törvény tervezete szerint a civil fenntartású oktatási intézményekben a pedagógusok és az őket közvetlenül segítő dolgozók bérének állami támogatása a jelenlegi 75 százalékára csökken 2015 szemptemberétől. Horn György akkor az Abcúgnak azt mondta, ha a tervezetet elfogadják, az “a legtöbb intézményt azonnal ellehetetleníti.” Az AME november 27-én tárgyalt a köznevelési államtitkárral, aki megígérte nekik, hogy a költségvetés nem csökkenti a támogatást.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma az AME közleményének megjelenése után cáfolta, hogy csökkentenék a támogatást. A vs.hu hírportálnak azt írták, fennmarad a jelenlegi 100 százalékos átlagbér alapú támogatás, a AME pedig félreérthetett valamit. “Feltételezzük, hogy a félreértést az okozhatta, hogy a Magyarország 2015. évi központi költségvetéséről szóló T/1794. számú törvényjavaslat indokolásában benne maradt a magániskolák állami támogatásának csökkentésére irányuló szöveges kitétel – de ez technikailag nem is lehet másképp, hiszen törvényjavaslat indokoláshoz nem lehet módosító javaslatot benyújtani, hanem csak a normaszöveghez” – írták. Ezt a módosítót pedig benyújtották.

 

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!