Keresés

Mégis adna pénzt a kormány az MTA kutatóintézeteinek működésére

Valamelyest finomodott a törvényjavaslat, amivel a kormány elvenné a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) kutatóintézeteit. A péntekre elkészült verzióba bekerült, hogy a központi költségvetésben forrást kell biztosítani az intézetek működésére, amiről az első változatban még nem volt szó. A lényeg azonban változatlan: az Akadémia elveszíti az intézeteit, amitől sokan a tudomány szabadságát féltik.

Péntek estére újabb verzió készült a Magyar Tudományos Akadémiát (MTA) érintő törvényjavaslatból, ami az Abcúghoz is eljutott. Ez alapjaiban megegyezik a kedden kiszivárgott változattal, amiből kiderült, hogy a kormány egyéves huzavona után, augusztus 1-i hatállyal kiszervezi az MTA-tól a kutatóintézeteit.

Az újabb verzióba viszont bekerült, hogy a központi költségvetésben forrást kell biztosítani „a kutatóhelyek intézményfenntartási kiadásaira, különös tekintettel a közfeladatok ellátásához szükséges szervezeti keretek működtetésének, a kutatást támogató tevékenységek erőforrásigényének, valamint az üzemeltetési, kutatási infrastruktúra működtetésének kiadásaira”. Az első tervezetben ilyen alapfinanszírozás nem szerepelt.

A javaslat szerint a 15 akadémiai intézetet és kutatóközpontot egy új intézménybe, az Eötvös Loránd Kutatási Hálózatba szerveznék. Ezt egy 13 fős tesület irányítaná, amiben hat tagot a kormány, hatot az Akadémia jelölne, a tagokat pedig Orbán Viktor nevezné ki. Ők döntenének a kutatóhálózat átszervezéséről és a vezetők személyéről is.

Ezen kívül felállítanának egy Nemzeti Tudománypolitikai Tanácsot, amit Palkovics László innovációs és technológiai miniszter vezetne, és ő tenne javaslatot a tagjaira is (hárman a gazdasági, hárman a tudományos, hárman az állami szférából érkeznének). Ez a testület tenne javaslatokat arra is, hogy milyen kutatási irányokra menjen pénz. Utóbbi különösen aggasztja azokat, akik a tudomány szabadságát féltik, hiszen így csakis a politikán múlna, milyen kutatásokat lehet végezni.

Pénteken több vezető beosztású akadémiai kutatóval beszéltünk a jövőbeli terveikről, az ebből készült cikk hamarosan olvasható lesz az Abcúgon. A kormány-MTA konfliktus korábbi állomásairól és arról, hogy miért félnek sokan a módosítástól, ebben a cikkben írtunk. 

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!