Keresés

Megint elindultak gyalog a menekültek

Hiába szállítottak át tegnap éjszaka több ezer menekültet buszokkal az osztrák határhoz, majd onnan Ausztriába, a Keleti pályaudvar reggelre lényegében újra megtelt. A pályaudvarról több százan indultak útnak ismét Bécs felé, de Debrecenből és Bicskéről is menetel több száz menekült.

A Keletiből nagyjából háromnegyed órája elindult több száz fős menekültcsoport a tegnapi példát követve Ausztria felé tart gyalog. A menekültek valószínűleg ugyanazon az útvonalon haladnak majd, mint a tegnapi csoport, és reménykednek, hogy előbb vagy utóbb őket is felveszi egy Ausztria felé tartó, kormány által küldött busz – írja az Index. Nem ők az egyetlenek: menekültek egy csoportja indult el Debrecenből és Bicskéből is, utóbbiak Győr felé mennek az 1-es főúton.

A rendőrség szerint már 11 km-es a torlódás Hegyeshalomnál az M1-esen. A 172-es kilométerszelvénynél visszafordulhatnak az autók, aztán Rajkán keresztül Pozsony felé, illetve a 85-ös főúton, Sopronon keresztül lehet átlépni a határt. Közben elindult az első nemzetközi vonat a Keleti pályaudvarról szombat délelőtt, nem sokkal 10 óra előtt, 22 perc késéssel – tájékoztatta a Mávinform sajtóügyeletese az MTI-t. Peiper Károly közölte: a Hungária Eurocity Pozsonyon és Prágán keresztül Berlinbe közlekedik. Arról nincs információja, hogy migránsok is felszálltak-e a szerelvényre. Az Index helyszínen levő munkatársa úgy látta, hogy üresen kongott a vonat, és csak hét utas volt rajta.

A következő nemzetközi szerelvény menetrend szerint 11 óra 25 perckor indul Pozsonyon át Prágába, és várhatóan délután 1 óra után már közlekednek a vonatok Ausztriába és Németország felé is – mondta a sajtóügyeletes.

Lázár János Kötcsén nyilatkozott újságíróknak a menekülthelyzetről, ismertette ő is, hogy 4500 menekültet szállítottak busszal Hegyeshalomig. Jelenleg is zajlik az egyeztetés a magyar és az osztrák kormány között. Arra a kérdésre, hogy milyen hírünk van most a világban, a nemzetközi sajtóban, Lázár azt válaszolta, hogy „az éremnek két oldala van”, és jó lenne mindkettőt bemutatni.

Az előzményekről: péntek este a magyar kormány különbuszokat indított, hogy elszállítsa a Keletiben táborozó és az M1-es autópályán gyalogszerrel Bécs felé tartó menekülteket. Tarlós István főpolgármester pedig bejelentette, hogy felfüggesztik a központi tranzitzóna építését, mondván, megoldódott a helyzet. A helyzet azonban nem oldódott meg, hiszen hajnaltól kezdve újból több száz menekült érkezett a Keleti pályaudvarra.

Kovács Zoltán közben bejelentette, hogy a pénteki buszos akció egyszeri húzás volt, a magyar kormány nem indít több járatot nyugat felé.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!