Keresés

Megindultak a menekültek Horvátország felé

Egyre kevesebb menekültet látni a röszkei határátkelőnél, a szerbek folyamatosan szállítják őket buszokkal a horvát határra, amit egy nap alatt már több ezren léptek át. Tovarnikban több ezer menekült torlódott fel, miközben Magyarországra belépők száma a keddi határzár óta drasztikusan lecsökkent.

Az Index tudósítása szerint Röszke 1 autópályás részénél, ahol az elmúlt napokban még több ezer menekült várta, hogy átléphesse a magyar határt, ipari méretekben megy a menekültek elszállítása. Hat távolsági busz áll egymás mellett, és ahogy megtelik egy busz, azonnal indul a zombori vagy a bezdáni szerb–horvát határátkelőre. A sidi határátkelőnél szerdán már feltorlódtak a menekültek.

A horvát rendőrség szerint egy nap alatt 5600-an érkeztek hozzájuk. A horvát belügyminiszter szerint az uniónak hot spotokat kellene építenie, hogy még Szerbiában regisztálják a menekülteket. A horvát külügyminiszter viszont azt mondta, hogy országa néhány ezer menekülttel meg tud birkózni, de több tízezerrel már nem, ezért ha emelkedni fog a számuk, akkor segítséget fognak kérni a többi EU-országtól.

A kiskőszegi határátkelőről a migránsokat az Eszék melletti Csepénybe (Cepinj) viszik, ahol egy elmegyógyintézetet alakítottak át a fogadásukra, és a helyi sajtó szerint sátrakat is felállítottak az udvaron. A migránsok gyalog kelnek át a hídon Bezdánból Kiskőszegre, majd onnan buszokkal szállítják tovább őket. Sajtóértesülések szerint 600 migránst várnak Csepénybe csütörtökön.

Az MTI híradása szerint szerda este még buszokkal szállították a menekülteket a horvátországi tovarniki határátkelőről a befogadóállomásokra, éjszaka vonat is indult, amely 800 migránst szállított el. Mára azonban több ezren gyűltek össze, a helyzet kezd ahhoz hasonlítani, amit Szerbiában és Magyarországon lehetett látni. A tovarniki vasútállomáson egyetlen mobil WC áll rendelkezésre a migránsoknak, és egyetlen csap van, amelyből ihatnak, és amely előtt folyamatos a sor.

Magyarországra már alig jönnek

Bakondi György szerint a fizikai és jogi határzár bevezetése óta látványosan visszaesett a tiltott határátlépések száma – írta az Index. Szeptember 14-én 9380 migráns érkezett, 15-én 367-re, 16-án pedig 277 főre csökkent a számuk. Ugyanez figyelhető meg az embercsempészés tekintetében: szeptember 15-ig 1139-et fogtak el, azóta viszont nincs új eset.

A röszkei tranzitzónában 170, a tompaiban 15 ember kért menedékkérelmet, ezek közül 138 fő különleges bánásmódot igényel (gyerekes, tartósan beteg), őket a BÁH elszállásolta. Közigazgatási döntés 72 esetben történt, ebből 33-at elutasítottak, heten pedig felülvizsgálati kérelemmel éltek. A BÁH összesen 1042 menekültkérelmet vizsgál.

A röszkei határátkelő zárva tartása azonban még mindig komoly problémát okoz, elsősorban a szerbiai magyar falu, Horgos lakosságának. Horgos polgármestere, Bacskulin István úgy nyilatkozott a Délmagyarnak, hogy a Szegedhez közeli határátkelők lezárásamiatt sok horgosi gyerek ragadt Szegeden, ahová iskolába járnak. Enniük azonban kell, így a szüleik átdobálják nekik zacskókban a határon álló 4 méteres szögesdrótkerítésen az élelmet.

Újságírókat is megütöttek a határnál

A szerdai összecsapásnak a röszkei határátkelőnél fezsúfolódott menekültek és a rendőrök között újságíró sérültjei is voltak. A lengyel nagykövetség az Indexnek azt mondta, a lengyel köztelevízió tudósítója szerb oldalról követte a tegnapi eseményeket, és hiába kiabálta a rendőröknek azt, hogy „press, press“, gumibottal őt is fejbe verték.

Az újságíró sebeit helyben látták el. Ezután arra kérte a magyar rendőröket, hogy segítsenek neki visszajutni a szerb oldalra, de ekkor őrizetbe vették illegális határátlépés kísérletének és előre be nem jelentett demonstráción való részvétel gyanújával.

A Heti Válasz szerint Warren Richardson ausztrál állampolgárságú fotóriportert a fején, a lábán és a mellkasán rúgták meg. A szerb állami média munkatársait is megverték a magyar rendőrök, az RTS honlapja azt írja, hogy egy operatőrt, egy hangmérnököt és egy riporternőt bántottak, a szabadkai kórházban kellett ellátni őket.

Kovács Zoltán kormányszóvivő csütörtök délelőtt azt mondta: meglepetés volt, hogy a média ott volt az első két sorban a röszkei eseményeknél. Szerinte az újságíróknak a saját biztonságuk érdekében  semmi keresnivalójuk nincs ilyen helyzetben. Az intézkedő rendőr pedig ilyenkor nincs mérlegelési helyzetben, hogy ki a támadó és ki a média.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!