Keresés

Elhunyt beteg gyereke, most az utcára kerülhet a többivel

Bea nyolc gyereket nevelt márciusig, amikor meghalt az egyik fia. A leukémiás Carlos jogán lakhattak egy csepeli önkormányzati bérlakásban, de a fiú halála miatt a hétvégén menniük kell. Még nem tudja, hova, de az önkormányzat segítséget ígért. 

Bea mindig is nagy családról álmodott. Meg is kapta, nyolc gyereke született, csak férjet nem választott jól, így már nem élnek együtt. “Korábban kellett volna betiltani a játékgépeket a kormánynak” – utal az egyik problémára, ami miatt kilépett a kapcsolatból. A nemrég beadott válókereset azonban csak a legkisebb gond, ami nyomasztja.

_MG_5840-fd-02

Sokkal inkább foglakoztatja, hova fog költözni hét gyerekével, akik közül öten még kiskorúak. Azért csak héttel, mert a nyolcadik márciusban elhunyt. Carlos urnáját otthon őrzik, abban a csepeli lakásban, amit a súlyos beteg fiú jogán kaphattak meg ideiglenesen. A 14 éves Carlos leukémiás volt. Betegsége hatalmas terhet rótt a gyerekeit évek óta egyedül nevelő anyára. Majdnem három évig járt hozzá a kórházba, de tavaly ősszel beköltözhettek egy számukra könnyen tisztán tarthatóvá alakított – úgynevezett csíramentesíthető – panellakásba a csepeli lakótelepen.

A lakást eleve meghatározott ideig – fél évig – használhatták volna, az időtartamot a gyerek gyógyulásától függően  hosszabbíthatták volna meg. A fiú  kezelése azonban nem volt sikeres, pedig csontvelőátültetést is kapott – a donor egyik kisöccse volt. Halála nagyon megviselte a gyerekeit óvón nevelő nőt, Carlos képei mindenütt ott vannak a lakásban, az egyik a tévé felé fordítva: anyja szerint hadd lássa, mégiscsak a fiú kapta ajándékba egy alapítványtól.

_MG_5879-fd-07
A falakat maguk festették, a tévét Carlos kapta

Bea kórházi takarító, de jelenleg táppénzen van, gyermeke halálát még nem tudta feldolgozni. Ezért is érinti nagyon rosszul, hogy költözniük kell a lakásból, és egyelőre bizonytalan, hogy hova. Ami biztos, hogy hétvégén pakolni kell, jövő pénteken pedig át kell adja a kulcsot. A gyermek halálával ugyanis elvesztették jogosultságukat ott lakni. 

Albérletből ki, anyaotthonba be

A lakhatási probléma nem új a nő számára. Négy éve kilakoltatták őket addigi albérletükből, mert a férje nem fizette a számlákat. Bea szerint a férfi játékgépekbe dobált minden pénzt sőt. “Akármit megvettem, mindent eladott.” Pár napig lakhattak férje rokonainál majd albérletbe mentek egy másik rokonhoz. Férjét azonban lopás miatt börtönbe csukták, a rokon pedig kitette a szűrüket. “Ott álltunk a Blahán karácsony napján, nem tudtuk, hova menjünk.”

_MG_5875-fd-06
Még nem dolgozta fel a fiú halálát

Így kerültek anyaotthonba másfél évre. A gyerekek iskolája – a csepeli Burattino – segítette őket, Bea szerint azért, mert látták, hogy igyekszik jól nevelni a gyerekeket, akik jól is teljesítenek az iskolában. Legnagyobb fia leérettségizett, most fordásznak tanul, és a többiek is 4-5-ös tanulók – meséli a nő az apró étkező hosszú asztalánál a gyerekek reggelije – egy tál bundáskenyér – felett.

Másnak is kellhet a lakás

Később az iskola segítette őket kedvező albérlethez is jutni. A lakás tágas volt, jól elfértek, de akkor már beteg volt Carlos. A sikeres kezelés reményében költöztek be a csíramentesíthető panellakásba, amit a Vöröskereszt segítségével festettek ki, mosható festékkel. A fiú márciusi halála miatt azonban már nem lakhatnak ott.

A lakást azért alakította ki az önkormányzat – Magyarországon talán teljesen egyedülálló módon -, hogy olyan családokon segítsen, ahol súlyos, életveszélyes betegségben szenved valamelyik gyerek, és a gyógykezelés miatt steril szobára van szükségük – írta cikkünkre reagálva a Facebookon Ábel Attila csepeli alpolgármester. Szerinte ha – egyébként törvényellenesen – odaadnák az ingatlant, akkor más gyerekeken már nem lehetne segíteni. „Szociális lakásra egyébként lehet pályázni Csepelen, de senki nem kaphat pályázat nélkül, újságírói nyomásra vagy szimpátia alapján bérleti jogot. Ez így tisztességes” – írta.

 

_MG_5827-fd-01
Öt kiskorú gyerekkel kell mennnie

Bea elkeseredett. Beadott ugyan pályázatot a szociális bérlakásra, de ennek csak novemberben lesz eredménye, és a korábbi tapasztalatai alapján nem sok jóra számít. Előzőleg volt, hogy  amiatt utasították el, mert túl nagy a család, máskor meg azért, mert még nem vált el férjétől. És ha majd nyer is akkor is ott lesz a felújítáis ktség. Ezeket a lakásokat ugyanis általában úgy adják oda, hogy a beköltöző vállalja a felújításukat saját erőből.

Beának azonban nincs félretett pénze. A fia halálval kapcsolatos költségek elvitték kicsi tartalékját, sőt adós is maradt. A gyerekek után járó családi pótlék szinte teljes egészében a jelenlegi lakás költségeire megy. (Ha nem fizetne elveszítené a jogosultságot, hogy pályázhasson szociális bérlakásra.) A gyerekek otthoni élelmezését 35 ezer forintos táppénzéből, és a Gyermekétkeztetési Alapítvány támogatásából oldja meg (az alapítvány gyűjtést is indított Beáék számára). A gyerekek amúgy az iskolában esznek ebédet és uzsonnát. Az általában adományból származó cipőket és ruhákat egymástól öröklik.

_MG_5930-fd-17

Bea azt mondja, hogy talán visszamehetnek lakni a korábbi albérletükbe, ahonnan a panelba költöztek, de azt a lakást azóta lelakták mások. “Azt is rendbe tettem szépen, vettem bele olajradiátorokat, bútorokat, kifestettük, mázoltuk, de fél év alatt széthordták” – mondja. De hogy odaköltözzenek, ahhoz is le kell tennie háromszázezer forintnyi kauciót, és rendbe kellene szedni a lakást. “Legalább két karton hypo kéne, hogy fel lehessen mosni.”

Csepel segít

A csepeli önkormányzat köztudottan szociálisan érzékeny, maximálisan igyekszik minden olyan segítséget megadni a kerület rászorulói, a szegénységben élő többgyermekes családok részére, amire a szociális törvények, rendeletek lehetőséget biztosítanak, és amelyre jogosultak – írta megkeresésünkre Stein Tibor, a csepeli önkormányzat sajtófőnöke.

A kérdéses lakást azok számára alakították ki, ahol a családban valaki transzplantációra szorult, és otthonukban nem tudják megteremteni a felépüléshez megfelelő körülményeket. Ide azonban legfeljebb hat hónapra lehet beköltözni, Bea és családja is ideiglenesen kapta meg ezt a lehetőséget. Szerződésük március 31-én már le is járt, de azt a család helyzetére való tekintettel június 3-ig meghosszabbították.

Tájékoztatása szerint Bea és családja emellett folyamatosan kap támogatás az önkormányzat Családtámogatási Irodájától – pénzben, természetben, tartós élelmiszerben, de kaptak hűtőt is -, és korábbi albérletükbe való visszaköltözéshez is tudnak pénzbeli támogatást  nyújtani, amennyiben az felújításra szorul – írta.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!