Keresés

Meghalt az első lőrinci azbesztper utolsó életben maradt felperese is

A Heves megyei Lőrinciben és Zagyvaszántón gyakoriak a daganatos megbetegedések, különösen a a mellhártyadaganatban szenvedők száma átlagon felüli. Ennek a két település között évtizedekig működő eternitgyárhoz van köze, az innen a levegőbe kerülő azbeszt okozhatta a megbetegedéseket. Károsultak egy nyolc fős csoportja 2014-ben pert indított a gyárat sokáig tulajdonló magyar állam ellen, de mostanra mindannyian belehaltak betegségükbe. Az utolsó életben maradt felperes 58 évesen, hétfőn hunyt el.

A Népszava írta meg, hogy hétfő reggel belehalt az azbeszt okozta mellhártyadaganatba az az 58 éves Paziczki Katalin, aki a Fővárosi Törvényszéken futó azbesztper utolsó életben lévő felperese volt.

A gyermekkora óta a Heves megyei Lőrinci és Zagyvaszántó határában elterülő eternitgyár közelében élő, majd 2004-ben a szomszédos Petőfibányára költözött nő és nyolc másik azbesztbeteg még 2014-ben döntött úgy, hogy kártérítési pert indítanak az állam ellen, amiért a rendszerváltás előtt még a tulajdonában lévő, azbesztcsöveket is gyártó üzemből a levegőbe kerülő azbeszt megbetegítette őket. A mellhártyagyulladás lappangási ideje ugyanis 20-30 év is lehet, a nyolc felperesnél pedig a 2010-es évek elején diagnosztizálták a betegséget.

A pert elindító betegek közül Paziczki Katalin halálával ma már egyikük sem él, pedig állapotukra tekintettel gyorsított eljárást rendeltek el. Az ÁNTSZ komplex szakmai vizsgálatot indított, de a bizonyító erejű eredmények késnek, júniusra ígérik őket. A bíróság is júniusban hirdethet ítéletet – írja a Népszava.

Paziczki Katalinnál 2013-ban diagnosztizálták a mellhártya-daganatot. Noha rendszeresen járt tüdőszűrésre, a vizsgálatok már csak akkor mutatták ki a betegséget, amikor szinte elviselhetetlen mellkasi és hátfájdalmakkal felkeresett egy szakorvost. A kemoterápia nem segített, tüdejében folyadék halmozódott fel, amit egy idő után már lecsapolni sem tudtak, mert megkocsonyásodott. Ügyét jogutódlás útján lánya viszi tovább.

Lőrincin és Zagyvaszántón kiugróan magas a daganatos megbetegedések száma, a nyolc felperesen kívül még jóval többen szenvednek az azbeszt miatt. Ráadásul a gyár 2004-es bontásakor jó eséllyel kerülhetett még azbesztet tartalmazó por a levegőbe, így a későbbiekben sem várható a megbetegedések számának csökkenése.

Korábbi cikkünkben mi is foglalkoztunk a lőrinci azbesztbetegek helyzetével, és találkoztunk egy 39 éves lőrinci férfival, akit 2014-ben diagnosztizáltak mellhártyadaganattal. Cserényi László azért betegedett meg, mert az egykor cement mellett azbesztcsöveket is gyártó Eternit cementgyár közelében nőtt fel, így belélegezte az onnan kikerülő mérgező azbesztet. Soha nem járt a gyárban, mégis, sok, évtizedekig ott dolgozóval ellentétben ő szenvedett súlyos egészségkárosodást az ott felhasznált azbeszt miatt.

 

 

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!