Keresés

Meghallgatják az összeesküvéssel vádolt ombudsmant

Kedden hallgatja meg az Országgyűlés Igazságügyi bizottsága Székely László alapjogi biztost, miután a Magyar Nemzet azt írta, hogy az ombudsmani hivatal egyik főosztályvezetője és Sárosi Péter, a TASZ programvezetője e-mailben egyeztetettek arról, hogy mikor jelenjen meg a VIII. kerületi tűcsere-programról szóló ombudsmani jelentés.

Az igazságügyi bizottság azért döntött Székely László meghallgatása mellett, mert a Magyar Nemzet szeptember 19-én azt írta, az ombudsmani hivatal egyik főosztályvezetője és Sárosi Péter, a TASZ programvezetője e-mailben egyeztetettek arról, hogy mikor jelenjen meg a VIII. kerületi tűcsere-programról szóló ombudsmani jelentés.

A lap birtokába került levelezések szerint a főosztályvezető és Sárosi abban egyeztek meg, hogy a VIII. kerületet elmarasztaló állásfoglalás csak Sárosi nyaralása után kerüljön nyilvánosságra, hogy kellően nagy médiamegjelenést tudjanak biztosítani neki. A jelentés végül szeptember 17-én jelent meg, annak ellenére, hogy a Magyar Nemzet szerint már május 28-án készen volt, és a főosztályvezető is olvasta.

Sárosi elmondása szerint ő utoljára májusban érdeklődött afelől, hogy mikor készül el a jelentés, a levelezés pedig a hivatal két munkatársa között zajlott le. Ugyanezt erősítette meg a Székely által elindított belső vizsgálat is, amely szerint a levelek a hivatal zárt rendszeréből származnak, és sem a feladók, sem a címzettek közt nem szerepel a TASZ.

A programvezető egyszer sem kapott választ arra, hogy mikor jön ki a jelentés, bár valóban jelezte, nem lenne szerencsés, ha a nyaralása alatt kerülne a nyilvánosság elé. Szerinte a TASZ-nak sem a jelentés időpontjára, sem a tartalmára nem volt befolyása, ráadásul az állásfoglalás megkésve jelent meg, hiszen a Kék Pontot augusztus végén zárták be.

A hivatal jogsértőnek találta a tűcsere-program megszüntetését, mert ezáltal „sérül a nyolcadik kerületi lakosok egészséghez és egészséges környezethez fűződő alkotmányos joga”. Székely a programot „a magyar állam kábítószerügyi célkitűzéseihez illeszkedő, bizonyított hatékonyságú szolgáltatásnak” nevezte.

A program lezárása óta két tűszedő felel azért, hogy a használt fecskendők eltűnjenek az utcákról. Az ő munkájukról készített riportunk itt olvasható.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!