Keresés

Megfér egymás mellett a CEU és a Kárpátia, ha Orbán leváltása a cél

Úgy tűnik, Orbán Viktor rendszere összehozta a jobbikosokat és a liberálisokat: a szombati kormányellenes tüntetésen jól megfért egymással a CEU támogatása és a nemzeti radikalizmus. A legfontosabb most az, hogy leváltsák a kormányt, minden más részletkérdés – vélik a tüntetők. A felszólalók legfontosabb követelése az új választások kiírása és az ellenzéki pártok összefogása volt. Erről beszélt Gulyás Balázs, a netadós tüntetések szervezője is, aki egyúttal bejelentette, hogy egy hét múlva újra utcára hívják az állampolgárokat.

„Jó kérdés! Hát, furcsa” – válaszolta egy EU-s zászlóba burkolózott srác a szombat esti kormányellenes tüntetésen, amikor arról kérdeztem, hogyan élik meg, hogy jobbikosokkal vonulnak Orbán Viktor rendszere ellen. Társával úgy látták, hogy a jobbikosok is meg voltak szeppenve ebben a helyzetben.

2018_0414_17001900
Fotó: Magócsi Márton

Ez volt a „Mi vagyunk a többség! – Tüntetés a demokráciáért” elnevezésű demonstráció legerősebb motívuma: a több tízezeres tömegben egyszerre lehetett látni jobbikos, árpádsávos és uniós zászlókat. Sokan jobbikos vagy épp kárpátiás pólóban jöttek el a megmozdulásra, miközben a tavalyi tüntetésekről ismerős civil szervezeteket és a CEU-t támogató kitűzők is feltűntek. Jól megfértek egymás mellett a Gyurcsány Ferencet szapuló feliratok és a választási csalást hirdető transzparensek.

Hiteles a Jobbik néppártosodása

Az előbb idézett srác szerint vannak olyan értékek, amelyek a jobbikosoknak és a liberálisoknak is fontosak. Ilyen például a jogállamiság és a demokrácia. Lehet, nem értenének egyet a melegek jogaival kapcsolatban, de ezek jelenleg részletkérdések, magyarázta. Fontos a sokszínűség, fontos, hogy a Jobbik is bent legyen a Parlamentben.

2018_0414_16315700
Fotó: Magócsi Márton

Mások sem tartották ördögtől valónak, hogy a Jobbik is megjelent a civilek által szervezett tüntetésen.  “A közös cél érdekében belefér, miért ne?” – kérdezett vissza egy Momentum-szavazó, uniós zászlóval vonuló fiú. Szerinte a Jobbik néppártosodása hiteles volt, és a Fidesz ma már sokkal inkább szélsőjobboldali párt, mint a Jobbik. Vona Gábor lemondása pedig gerinces húzás volt. “Gyurcsánytól is ezt vártam volna a választások után.”

Hasonlóan vélekedett az “ellentábor” is, legalábbis a tüntetés céljait tekintve.

“Sorrendbe kell tenni a prioritásokat” – vélekedett egy jobbikos pólóba öltözött férfi, aki szintén Jobbik-szimpatizáns feleségével ment ki a Kossuth térre Orbán Viktor lemondását követelni.

2018_0414_16245200
Fotó: Magócsi Márton

“Orbán leváltása most a legfontosabb, a részletekről később is lehet beszélgetni” – jelentette ki. Ha leülnének egy sör mellé beszélgetni, akkor rájönnének a liberálisok és a jobbikosok, hogy több közös van bennük, mint gondolnák. A tüntetésen elhangzottakban sem talált olyasmit, amivel ne tudna egyet érteni. Csak a pártpolitika és az ideológia választja szét az embereket, tette hozzá.  “Büszkén vettem fel a jobbikos pólót, hogy lássák, mi is itt vagyunk. Semmilyen atrocitás nem ért emiatt”.

2018_0414_18543000
Fotó: Magócsi Márton

Egy kisebb közjáték azonban jelezte, hogy nem mindenkinek volt könnyű megemésztenie a jobbikosok jelenlétét. Miközben a jobbikos férfival beszélgettem, odalépett hozzá egy nő, aki azt mondta: “Nem volt könnyű olyan mellett menetelnem, akinek horogkereszt van tetoválva a karjára”. Ezután békésen elbeszélgetett a két fél, kiderült az is, hogy a nő párja cigány származású. A férfi felesége azt is elmondta, hogy ők sosem értettek egyet a párt radikális irányvonalával, a néppártosodás pedig elkerülhetetlen volt. Nem lehet problémákat a szőnyeg alá söpörni, de nem jelenti azt, hogy radikálisan akarják megoldani, mondta.

2018_0414_18021100
Fotó: Magócsi Márton

Egy hét múlva újra tüntetnek

Bár több párt is jelezte korábban támogatását és részvételét, csak a Jobbik és a Momentum jelenléte volt látványos. A tüntetés elején egy kisebb jobbikos csoport jelent meg “A nép nem leváltható feliratú” molinóval. Emlékezhetünk, ez a szlogen Simicska Lajos cégének hirdetőoszlopain jelent meg tavaly nyáron, hivatalosan egy magánszemély megrendelésére.

2018_0414_17573700
Fotó: Magócsi Márton

Momentumosok is szép számmal vonultak fel, a párt elnöke, Fekete-Győr András vezette őket.  LMP-s, MSZP-s vagy DK-s zászlókat, transzparensekkel viszont nem találkoztunk. Az ellenzéki politikusok közül Hadházy Ákost, Szél Bernadettet, Juhász Pétert és Kunhalmi Ágnest lehetett kiszúrni.

A felszólalók legfontosabb követelése az új választások kiírása és az ellenzéki pártok összefogása volt. Erről beszélt Gulyás Balázs, a netadós tüntetések szervezője is, aki egyúttal bejelentette, hogy egy hét múlva újra utcára hívják az állampolgárokat.

2018_0414_18393800
Gulyás Balázs I Fotó: Magócsi Márton

“A legfontosabb, hogy új és tisztességes választást akarunk. Ez a kormány felelőssége, és emlékeztetni fogjuk őket erre békésen és tömegesen!”  – mondta Gulyás.  Vasárnap óta rengeteget cikkezett a független sajtó a válsztási eredményekben tapasztalható anomáliákról, de a szisztematikus, rendszerszintű csalást kizártnak tartották az újságok. Gulyás is inkább a választási rendszer visszáságairól és a kormány médiatúlsúlyáról beszélt.

2018_0414_19160200
Gyetvai Viktor I Fotó: Magócsi Márton

Gyetvai Viktor, az év eleji diáktüntetések egyik szervezője felszólította az ellenzéki pártokat, hogy kezdjenek tárgyalásokat egymással, mert a Fideszt csak akkor lehet leváltani, ha legközelebb egyetlen ellenzéki jelölt indul. Ezután magasba tartott, világító mobilokkal skandálta a tömeg, hogy “Mi vagyunk a többség!”, és zúgott az “Orbán, takarodj!” is.

2018_0414_19213700
Fotó: Magócsi Márton

Elmaradt a provokáció

Azt már a Facebook-eseménynél is lehetett látni, hogy sokan lesznek a tüntetésen: több mint 38 ezren jelezték a részvételüket, és további 85 ezer ember érdeklődött. Pontos számok nem ismertek, de viszonyítási alapnak jó, hogy mire a Kossuth-tér megtelt, a tüntető menet vége még az Operánál volt. Sokáig emiatt a menet nem is indult el a térre, a szervezők be akarták várni a később érkező tüntetőket.

2018_0414_18523300

A szervezők a tüntetés előtt és alatt is hangsúlyozták, hogy a megmozdulás erőszakmentes, és arra kértek mindenkit, hogy tartsák be a jogszabályokat. A kormánymédia napokon át a “Soros-hívek” őrjöngéséről és erőszakosságáról írt, az Origo szerint egyenesen “anarchista provokációt” vízionált. Ebből semmi sem valósult meg, az utolsó beszéd után a tömeg nagy része békésen elszállingózott a térről. Egy kisebb csoport  ugyan a Parlament előtt maradt, de komolyabb balhé nem volt. Voltak, akik az Oktogonhoz és a Lendvay utcai Fidesz-székházhoz vonultak, rendőri beavatkozásra ott sem volt szükség. 

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!