Keresés

Megérkeztek az SOS gyerekek Orosházára

Közel hetven gyerek költözik az eddigi izolált környezetből külön családi házakba.

Új gyermekfalu koncepciót vezet be az SOS Gyermekfalvak Magyarországon. A battonyai gyermekfaluban élő 10 család a héten Orosházára költözik – írja az SOS Gyermekfalvak közleménye.

Az SOS Gyermekfalvak 2015 nyarán átszervezte battonyai gyermekfaluját, közel 70 gyerek Orosházán kezdi meg az új tanévet. Míg Battonyán izolált közösségben, a település szélén, egymás mellett lévő házakban éltek a családok, a fiatalok Orosházán a városban szétszórtan, nem SOS családok szomszédságában nevelkedhetnek.

„A költözést indokolta, hogy az integrált lakókörnyezet jobban segíti a gyerekek felkészülését a felnőtt életre, valamint könnyebben hozzáférhetőek lesznek azok a szolgáltatások és fejlesztések is, amikre a gyermekeknek szükségük van. Például az egyik kisfiú esetében ez azt jelenti, hogy nem kell 8 éves létére egy másik nagyvárosban kollégiumban lennie, hanem az SOS családjával lehet a mindennapokban is” – mondta Szilvási Léna, az SOS gyermekvédelmi programigazgatója.

Az orosházi költözés példaértékű, hiszen ez lesz az első hazai integrált gyermekfalu, ami lehetőséget nyújt a családoknak a korábbiaknál önállóbb életre, miközben a gyermekfalvakban nyújtott klasszikus szakmai támogatást és odafigyelést is megkapják.

A költözés mellett az alapítvány új programokat is indított Battonyán és Orosházán. „Az SOS a megelőzésre is egyre nagyobb hangsúlyt fektet. Az a célunk, hogy a veszélyeztetett helyzetű gyerekek családjait megerősítsük és megelőzzük a gyerekek családból való kiemelését. Battonya 30 évig támogatta a jelenlétünket a településen, most mi is szeretnénk ezt viszonozni”– tette hozzá Szilvási Léna. Az SOS által folytatott családmegerősítő programba mindkét településen 20-30 családot vont be az alapítvány.

A közlemény azt írja: ma több mint 20 ezer gyermek nem a vér szerinti szüleivel él. Az SOS Gyermekfalvak közel 400 gyereknek ad családot nevelőszülő hálózatán és gyermekfalvain keresztül. A gyermekfalvak sajátossága, hogy a nevelőszülőknél a gyerekek testvéreikkel együtt maradva, családként nőhetnek fel. A fiatalok fejlesztőprogramok, táborok és kulturális programok révén is esélyt kapnak az SOS-től, hogy bepótolhassák az életükből addig kimaradt dolgokat.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!