Keresés

Megérkezett az osztrák konvoj, a határnyitás csak a vészhelyzet miatt volt

Már Budapesten vannak azok az osztrák civilek, akik autóikkal akarják Ausztriába vinni a Magyarországon várakozó menekülteket. A Keleti pályaudvaron a korábbi napok zsúfoltsága szinte teljesen megszűnt, nagyon sok az adomány. Az osztrák kancellár közben arról beszélt, hogy fokozatosan vissza kell térni a határnál az ellenőrzéshez, Erdő Péter pedig azt mondta, hogy a katolikus egyház igenis segített a menekülteken, csak inkognitóban.

Pár száz menekült és rengeteg adomány van már csak a Keleti pályaudvaron. Vasárnap, az elmúlt két naphoz hasonlóan töb száz menekült ment vonatokkal vagy busszal az osztrák-magyar határra, majd onnan jellemzően Németország felé.

_HDA0255
Fotó: Hajdú D. András

Bár korábban az osztrákok azt mondták: kivételes alkalom volt, hogy péntek éjjel megnyitották a határt a menekültek előtt, tegnap és ma is átengedték a menekülteket. Vasárnap délután azonban Werner Faymann osztrák kancellár már arról beszélt, hogy lépésről lépésre el kell hagyni a különleges intézkedéseket, és vissza kell térni a jogi normáknak megfelelő és emberséges, normális helyzethez.

Az Index cikke szerint Faymann azt mondta: fokozatosan vissza kell vonni azokat a kivételes intézkedéseket, amelyeket a hétvégén a menekültügyi helyzet kezelése érdekében meghoztak. A kancellár egy szóvivője szerint ez azt jelenti, hogy az osztrák-magyar határon ismét szúrópróbaszerű ellenőrzéseket fognak tartani, ha véget ért a menekültáradat, de konkrét időpontot nem tudott mondani.

„Mindig is azt mondtuk, hogy ez egy vészhelyzet, amelyben sürgősen és emberségesen kellett eljárnunk. Több mint 12 ezer emberen segítettünk égető helyzetben” – fogalmazott az osztrák kancellár, aki szerint intenzív megbeszéléseket folytat Angela Merkellel és Orbán Viktorral.

Közben vasárnap reggel elindult Ausztriából az a több, mint száz autóból álló konvoj, amit civilek szerveztek, hogy eljöjjenek Magyarországra a menekültekért, és elvigyék őket Ausztriába. A konvoj tartott egy rövid megállót Nickelsdorfnál, ahol demonstrációt tartottak és dudáltak, majd továbbmentek Győrbe és Budapestre.

_HDA0266
Fotó: Hajdú D. András

Két autó még a menet előtt, dél körül megérkezett a Keleti pályaudvarra – írja az Index. A menettel tart több újságíró is. A kocsik meg vannak pakolva segélyadományokkal, ruhákkal, itallal, étellel, polifoammal. A konvoj azt tervezi, hogy a visszafelé útra felvesznek menekülteket, és segítenek nekik Ausztriába jutni. Vannak náluk gyerekülések, és utasításba kapták, próbálják meg a menekültek családjait egyben tartani, nehogy elszakadjanak egymástól családtagok.

Szintén vasárnap nyitott meg Röszkén az új előállító központ is. A területet már az a 3-4 méteres magas kerítés védi, ami a teljes, 175 kilométer hosszú szerb-magyar határszakaszt is védeni fogja október 31-től.

A katolikus egyház is megszólalt menekültügyben. Ferenc pápa azt mondta, hogy minden európai plébániának be kéne fogadnia egy menekült családot, az Index pedig beszélt Erdő Péter bíborossal, aki pár napja azt mondta: azért nem szállásol el az egyház migránsokat, mert az embercsempészetnek minősülnek. A lapnak Erdő vasárnap azt nyilatkozta, hogy kiforgatták a szavait, a katolikus egyház pedig segített a Keleti pályaudvarnál, de azt csendben és nem magamutogató módon tette.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!