Keresés

Megcsapolták a hátrányos helyzetű fiataloknak szánt pénzeket

Alig harmincad része jutott el a célcsoportig annak a 6 millárdos programnak, amit hátrányos helyzetű fiatalok szakmai oktatásának támogatására szántak. Két év alatt fejeknként havi tízezer forint támogatástól esett el így 30 ezer fiatal. A gyanítható visszaélés miatt feljelentést tesz az LMP-s Hadházy Ákos.

Hűtlen kezelés, hivatali visszaélés és költségvetési csalás miatt tesz feljelentést Hadházy Ákos, az LMP antikorrupciós szakszóvivője az Út a szakmaválasztáshoz programmal kapcsolatban. A hátrányos helyzetű gyermekek ösztöndíjára szolgáló 6 milliárd forintból alig 102 millió jutott el a fiatalokhoz, és tanáraikhoz is csupán 75 millió forint. Erről csütörtökön számolt be az LMP-s politikus az MTI szerint.

Hadházy szerint 2013 és 2015 között harmincezer 7. vagy 8. osztályos diák kaphatott volna havi 10 ezer forintos támogatást a Nemzetgazdasági Minisztérium, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara, valamint az Országos Roma Önkormányzat és ahhoz köthető intézmények által lebonyolított programból. Őtmilliárd forint felhasználásának azonban nincs nyoma a tavaly lezárult pályázat kiírásai között, de a kifizetett egymilliárd jelentős részének elköltése is vitatható:

  • közel 150 millió forint ment el informatikai fejlesztésre,
  • 7 millió forint hatékonyságvizsgálatra,
  • 11 millió diákmunkára,
  • 7 millió sajtófigyelésre,
  • 46 millió épület-felújításra.

Az iparkamara 600 millió forintot használhatott volna fel, de kérdéses, megvalósultak-e az általa meghirdetettek, például az iskola- vagy üzemlátogatások.

Időközben megjelent az Útravaló ösztöndíjprogram is, amellyel kapcsolatban szintén felvetette a kiíró büntetőjogi felelősségét Hadházy Ákos, mert szerinte a hátrányos helyzetű gyermekeket szolgálni hivatott forrásokat ugyanolyan felesleges beszerzésekre fordítanák, amiket már az előző körben megvettek.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!