Keresés

Megállítanák a borzalmas Orbán Viktort

“Borzalmas”, “Európa Donald Trumpja”, “Idegengyűlölő”. Így jellemzi Orbán Viktor miniszterelnököt három jelentős lap a menekültválság kezelése miatt. Mások sem kímélik a magyar kormányfőt, kritikák világszerte.

“A demokráciát és az európai szolidaritást évek óta megvető Budapest most háború elől menekülő emberek életét nehezíti meg. A kontinensnek szembe kell szállnia ezzel a rohadó rezsimmel” – ezzel a felütéssel kezdődik a brit Guardian hétfői szerkesztőségi vezércikke a témában.

A lap szerint Orbán Viktor hullámtörőként áll a nagylelkű európai hozzállás útjába. Ami a Keleti pályaudvarnál, majd a Bicskénél leálllított vonaton a menekültekkel történt, az nem csak a magyar kormány emberi jogi teljesítményére vet rossz fényt, de egy egész nemzet hírnevét besározhatja. Azért megjegyzik, hogy attól, hogy a kormány érzéketlen, még az ország sok polgára segített a menekülő embereken.

Orbánnak a fejére olvassák a 2010-es kormányra kerülése óta sokat emlegetett, demokrácia gyengítő törekvését, EU-ellenességét és oroszbarátságát, illetve megemlítik a menekültek áradata ellen sebtiben hozott újabb intézkedéseket is. Az “orbanista politikát” extrémnek minősítik, de figyelmeztetnek, hogy a keleti blokk több országa is hajlamos támogatni, ami az EU keleti és nyugati fele közötti törést vetíti előre. “A Magyarország felől érkező idegengyűlöletet meg kell fékezni, mielőtt  Európa más térségeiben is felüti a fejét a sovinizmus.”

Jogászkodással leplez

A lap szerint Orbán jogászkodással leplezett politkája valójában szöges ellentétben áll az európai elvekkel, és addig kellene megálítani, amíg még van idő.

Az amerikai New York Times-ban Eleni Tsakopoulos Kounalakis, az USA előző magyarországi nagykövete elemzi a helyzetet. A Guardianhez hasonlóan végigtekintve a Fidesz-kormány tevékenységén arra figyelmeztet, az Orbán Viktor-féle nacionalista és soviniszta hozzáállás megfertőzheti a menekültválság előtt bénultan álló Európát.

A Washington Post még pénteken nevezte Európa Donald Trumpjának Orbán Viktort. Donald Trump, a jövő évi amerikai elnökválasztás repulikánus elnökjelölt-esélyese ugyancsak falat építene országa határára a migránsok ellen, csak épp Kanada felől. Az amerikai lap emlékeztet, hogy Orbán már meg is tette ezt a szerb határon. Az Európa keresztény gyökereit a muszlim bevándorlóktól féltő Orbán Viktor “kimondja azokat a félelmeket, amiket a túl szégyenlős konzervatív politikusok nem mernek kimondani hangosan”.

Idegengyűlöletben rejlő energiák

A lap egyúttal megismerteti olvasóit Orbán hazai baloldali körökben közkedvelt gúnynevével is: Viktátor, az autoriter nacionalista, aki megfélemíti ellenfeleit, híveit pedig “megosztó magabiztosságával bűvöli el”. A lap szerint Orbán, Trumphoz hasonlóan soha nem hátrált meg a harc elől. A menekültkérdést pedig azért emelte a programjába, mert politikailag jövedelmező. Emlékeztetnek a vasfüggöny 1989-es lebontása és a déli határon épülő migránsellenes kerítés közötti párhuzamra is. Orbán egy általuk idézet elemző szerint a menekültkérdés során eljátszhatja az erős vezető szerepét, és kiaknázhatja az idegengyűlöletben rejlő energiákat.

Orbán Viktor meglátta a gyengeséget a bevándorlási válságra adott európai válaszban, és azt saját hangjának a hallatására használja fel. Ezt már Simeon Gyankov egykori bolgár miniszterelnök-helyettes írja a Financial Times brit lapban.

„Európa késlekedett azoknak az intézkedéseknek a fontolóra vételével, amelyek a bevándorlók első hullámának kitett frontországok – Görögország és Olaszország, mellettük Bulgária, Magyarország és Spanyolország – megsegítését célozzák”. Felhívta a figyelmet arra, hogy a magyar miniszterelnök ezt ugyanúgy Európa gyengeségének a jeleként értelmezi, mint a görög pénzügyi válság kezelésének a kudarcát.

Európa szégyene

A migránsokkal szembeni „elutasítás egoizmusa, amelynek szélsőséges megnyilvánulása Orbán Magyarországán, de máshol is tapasztalható, Európa szégyene” – mondta a La Repubblica olasz balközép lapnak Adam Michnik lengyel újságíró-politikus. Szerinte „ami Budapesten történt, elárulja a kommunizmus elleni 1989-es forradalomból született ideálokat”. Az olasz napilap szerint Ferenc pápának a menekültek befogadását szorgalmazó felhívása „kihívás a befogadást ellenző európai politikusok felé, mint amilyen a magyar kormányfő”.

Nemcsak a magyar kormány politikáját, hanem Magyarországot általában élesen kritizálja a NaTemat nevű népszerű lengyel liberális hírportálon Wojciech Sadurski, a Varsói Egyetem professzora a migrációs válsággal kapcsolatban. Az írás határozott sajtóvisszhangot váltott ki Lengyelországban, a WSieci konzervatív hetilap hírportálja ezt követően több vitaírást közölt, többek között Grzegorz Górny szerkesztőtől, aki a Kádár-korszak lengyelellenes propagandájához hasonlítja az említett magyarellenes cikk hangnemét.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!