Keresés

Megállapodott az EU és Törökország a menekültválság kezeléséről

Az Európai Unió hárommilliárd euróval támogatja a török menekülttáborokat, cserébe Törökország vállalta a szigorúbb határellenőrzést, és hogy visszafogadja azokat a menedékkérőket, akiket az EU elutasított. Magyarország 18 millió eurót vállal a csomagból, és Orbán Viktor szerint siker, hogy nem kell kötelezően menekülteket befogadnunk. 

Vasárnap megállapodtak az Európai Unió és Törökország vezetői a migrációs válság kezeléséről. A 444.hu összefoglalója alapján Törökország vállalta, hogy szigorúbban fogja ellenőrizni a török-görög és a török-bolgár határt a szárazföldön és az Égei-tengeren egyaránt, hogy nagyobb erővel fog küzdeni az embercsempész-hálózatok felszámolásáért, valamint hogy visszafogadják azokat, akiknek az EU elutasította a menedékkérelmét.

Az EU ezért cserébe hárommilliárd euróval támogatja a török menekülttáborok fenntartását: ebből 500 millió eurót vállal az Európai Bizottság, a többit nemzeti kormányoknak kell összeadniuk. A megállapodás részeként a török állampolgárok 2016-tól vízium nélkül közlekedhetnek a schengeni zónában.

Ahmet Davotoglu török miniszterelnök történelminek nevezte a megállapodást, amely szerinte nagy lépés az ország EU-s csatlakozása felé, Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke azonban visszafogottabb volt, és hangsúlyozta, hogy ez önmagában nem fogja megoldani a krízist. Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke szerint a megállapodás „nem fog odavezetni, hogy elfeledkezzünk azokról az emberi jogi különbségekről, amelyek elválasztanak bennünket Törökországtól.”

Orbán Viktor miniszterelnök az uniós csúcs után az MTI-nek azt mondta, sikerült érvényesíteni a magyar kormány akaratát, és nem kell az unió országai között szétosztani a migránsokat. Orbán szerint Magyarország 18 millió euróval fog hozzájárulni a hárommilliárd eurós kerethez, ami szerinte emberiességi szempontból méltányos összeg.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!