Keresés

Még mindig nem egyértelmű, ki vegyen nyomtatópatront az iskolákban

Nem bírja fizetni hét iskola működtetését a salgótarjáni önkormányzat, ezért átadná ezt a feladatot az államnak. Ha a kormány elfogadja az ajánlatot, a város nem csak pénzt spórolhat, de végre azon sem kellene gondolkodni, ki fizesse az új nyomtatópatront. 

Hat általános iskola  és egy gimnázium működtetését adná át az államnak a salgótarjáni önkormányzat finanszírozási nehézségek miatt. Erről még júniusban döntött a közgyűlés, de Dóra Ottó polgármester azt mondta az Abcúgnak, választ azóta sem kaptak a kormánytól. „Háromféleképpen reagálhatnak. Az egyik, hogy átveszik a működtetést, a másik, hogy elutasítják a kérést, harmadik pedig, hogy átveszik, de cserébe elvonnak az önkormányzattól valamekkora összeget. Ha az utóbbi lesz, akkor döntenünk kell, hogy belemegyünk-e, ami attól függ, mekkora összeget akarnak elvonni” – mondta. Az önkormányzat most évente majdnem 300 millió forintot költ az iskolák működtetésére, amihez csak 11 millió forintot kaptak állami hozzájárulásként.

Az iskolák 2013-as államosításakor csak az oktatás „tartalmi” részét vonták el az önkormányzatoktól, a működtetést viszont csak a 3000 fő alatti településektől és a szakképző iskoláktól vállalták át automatikusan. A nagyobb települések általános iskolái és gimnáziumai esetében az önkormányzat dönthetett arról, hogy felajánlja-e a működtetési feladatokat is az államnak. Az előző, akkor még kormánypárti vezetésű salgótarjáni önkormányzat viszont inkább megtartotta magának ezt a jogkört. Az MSZP-s Dóra Ottó szerint erre nincs sok racionális magyarázat, szerinte inkább annak a példája volt az eset, amikor „a kormánypárti polgármester túlteljesít a kormány felé”. Pedig szerinte már akkor is lehetett látni, hogy a város költségvetése nem fogja bírni a terhelést. Azóta többször is próbáltak támogatást szerezni, de a százmilliós pályázatokon csak néhány tízmilliót szereztek, miközben Dóra szerint az előző önkormányzat milliárdos segítségeket kapott.

Ráadásul a párhuzamos fenntartás sok problémához vezetett a mindennapokban, hiszen nem mindig egyértelmű, hogy mi tartozik a működtetéshez. A polgármester szerint volt, hogy lejárt az iskolában egy számítógépes szoftver bérleti ideje, az iskola pedig az önkormányzatot kérte meg a megújítására. „Felesleges adminisztrációt, levelezést, futkorászást jelent egyeztetni a Klikkel, hogy a szoftver inkább működtetéshez vagy inkább a tartalmi részhez tartozik”.

A klasszikus példa viszont Dóra szerint a nyomtatópatronról szól:

Az iskola egyik irodájában hárman ülnek. Ketten közülük a Klik, egy pedig az önkormányzat alkalmazottja. Használnak egy nyomtatót, amiből kifogy a patron. Kinek kellene újat vennie?

Salgótarján azonban így sem akarja minden áron átadni a működtetést. „Ha nem veszik át, akkor minden marad a régiben, nem akarunk háborúzni. Ugyanígy, ha a kormány átvenné, de nem tudja biztosítani a legalább az eddigivel megegyező színvonalú működtetést, akkor inkább küszködünk tovább” – mondta Dóra. A polgármester szerint a mostani próbálkozás eredménye a későbbiekre nézve is fontos lehet, mert az elmúlt másfél évben nem nagyon volt példa hasonlóra az országban.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!