Keresés

Még a hotelekből is törölték a fajvédőket

Előadások helyett sörözéssel és városnézéssel kellett beérniük azoknak a külföldieknek, akik a National Policy Institute (NPI) által meghirdetett fajvédő konferenciára érkeztek Budapestre – írja az Index. Az amerikai főszervezőt és egyik francia társát még pénteken lekapcsolták a hatóságok, de a többiek ittlétét is igyekeztek alaposan megkeseríteni.

Az Index újságírójának nyilatkozó egyik amerikai résztvevő szerint Richard Spencer főszervezőt, az NPI elnökét már péntek este őrizetbe vették egy budai sörözőben. A baráti beszélgetésnek rendőri akció vetett véget, melynek eredményeként nem csak Spencert, hanem egy francia fiatalembert is elvittek a rendőrök. Mindenkinek elkérték az útlevelét, és felírták az adatait – tette hozzá.

A résztvevők csalódottságuknak is hangot adtak, amiért nem azt kapták, amire számítottak, de ezért nem a szervezőket, hanem a magyar kormányt hibáztatják. “Teljesen ellehetetlenítették a konferenciánkat. Sokan voltunk, akiknek érvényes foglalásunk volt egy hotelben, de amikor megérkeztünk, a recepción közölték velünk, hogy törölték a foglalásunkat, amiért új szállás után kellett néznünk. Folyamatosan ilyen akadályokba ütköztünk, például az étteremfoglalásoknál is. Előadások nem voltak, csak néhány rövid beszéd a szombat esti vacsora közben” – nyilatkozta egy másik, szintén az Egyesült Államokból érkezett résztvevő, aki azt is megjegyezte, hogy náluk mindenféle probléma nélkül meg lehetett volna tartani ezt a konferenciát, de Európában nincs szólásszabadság. “Ha homoszexuálisok jogairól kell írni, akkor azzal tele van a sajtó. De ha a mi jogaink sérülnek, arról hallgat a média”- tette hozzá egy másik résztvevő.

A résztvevők saját elmondásuk szerint nem rasszisták, és nem gondolják azt sem, hogy a fehér faj felsőbbrendű, csak azt, hogy mindenki maradjon ott, ahol él.

A szervezők szerint a hatóságok szisztematikus vegzálásnak köszönhető, hogy végül magánrendezvényként sem tudták megtartani a konferenciát.

Az eseményre a világ minden tájáról érkeztek emberek – összesen körülbelül 70-en –, így Japánból, Hollandiából, Németországból, Nagy Britanniából, az Egyesült Államokból, sőt, még Ausztráiából, Mexikóból és Kubából is. A résztvevők szerint a budai söröző is tele volt, ahol péntek este voltak, amikor a rendőrségi akció zajlott, de magyarok nem voltak, mert szerintük őket elijesztették.

Azt, hogy az NPI konferenciájából nem lesz semmi, nagyjából egy hete lehetett tudni. Orbán Viktor miniszterelnök múlt vasárnap utasította Pintér Sándor belügyminisztert, hogy minden rendelkezésre álló törvényes eszközzel akadályozza meg azt. A magyar kormány közleményt adott ki, melyben élesen elhatárolódtak az idegengyűlölő és kirekesztő konferenciától, Pintér pedig kijelentette: a konferencia előadói a fajelmélet hirdetői, véleménynyilvánításuk az alaptörvénybe ütközik.

A miniszter arra utasította Papp Károly országos rendőrfőkapitányt, hogy a rendezvényt minden rendelkezésére álló törvényes eszközzel akadályozza meg, és kezdeményezze a konferencia rasszista nézeteket valló előadóival szemben a beutazási és tartózkodási kérelem elutasítását.

Eleinte úgy tűnt, hogy hiába rendelt el a belügyminiszter beutazási és tartózkodási tilalmat a fajvédő-konferenciára érkező külföldi résztvevőkkel szemben, mert a főszervező kicselezte a magyar hatóságokat azzal,hogy repülőgépével Bécsben szállt le, és onnan vonattal érkezett Budapestre. Az Index információi szerint a hatóságoknak kezdetben nem is volt információja arról, hogy az időközben Budapestre érkező Spencer hol lehet, de végül sikerült megtalálniuk.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!