Keresés

Még az ablaktisztítóba is beleittak

Két A4-es lapnyi hely, 12 üveg víz 54 embernek, ájulások, mesterséges lélegeztetés. Egy pénteken lezárult ausztriai embercsempész-per rávilágít, milyen lehet egy teherautóba zsúfolva utazni, menekülni. Csak a szerencsén múlt, hogy ennek az ügynek a szereplői élve megúszták, ezt a három évre ítélt sofőr is elismerte.

Az elmúlt időszakban nem egy alkalommal füleltek le olyan csempészkocsikat, amikből súlyos állapotban kerültek elő menekülő emberek, gyerekek. Ausztriában és Magyarországon is lebuktak már olyan embercsempészek, akik személyszállításra még erős jóindulattal sem alkalmas járművekkel dolgoztak. Pénteken, egy nappal az Ausztriában, halottakkal teli kocsi felfedezése után egy, a német határ közelében feltartóztatott mikrobuszban 26 embert találtak, akik közül három gyereket kórházba kellett vinni, annyira kiszáradtak. A kocsit egy román férfi vezette. Előző hétfőn két, menekültekkel teli teherautó karambolozott Ausztriában. A két járművön 90 ember utazhatott, sokan megsérültek, de sokan elszaladtak, köztük a sofőrök is. Mindkét esetben jóformán csak a szerencsén múlott, hogy nem volt halálos áldozat.

Osztrák ellenőrzés - Toródás az M1-es autópályán
Torlódás az M1-esen az embercsempészek miatt bevezetett osztrák ellenőrzés miatt

Így volt ez annak a bolgár csempésznek az esetében is, akit múlt pénteken ítéltek három év börtönre, Ausztriában. A bírósági tárgyaláson elhangzottak bepillantást engednek a teherautók rakterébe zsúfolt emberek sorsába. Mire számíthatnak azok, akik esetenként több száz eurót fizetnek ki egy-egy ausztriai vagy németországi fuvarért a csempészeknek?

“Tudja, mekkora helye volt egy embernek?” – kérdezte a vádlottól az esküdtszék elnöke, majd felmutatott két, egymás mellé helyezett A4-es lapot. A vádlott, akit július 14-án állítottak meg az autópályán, a Der Standard osztrák lap tudósítása szerint nem válaszolt.

Nem kevesebb, mint 24 férfi, 12 nő és 18 gyerek volt a kocsi körülbelül 8 négyzetméteres alaperületű rakterébe zsúfolva. “Ez rosszabb, mint az élőállat-szállítás” – mondta az elnök, majd a sértettek vallomásaiból idézett. Eszerint

  • négy órán át utaztak megállás, víz és élelem nélkül a forró és levegőtlen raktérben az emberek;
  • volt, aki kénytelen volt menetközben a zsúfolt raktérben könnyíteni magán;
  • más kínjában beleivott az ott talált ablaktisztító folyadékba;
  • inkább letépkedték a raktérajtó gumitömítését, hogy legalább ott jusson be némi levegő;
  • két ember elájult;
  • egy nőt újra kellett éleszteni.
Migránsok halála - Megemlékezés Budapesten
Mécsesekkel emlékeznek a teherautóban megfulladt 71 emberre Budapesten

A vádlott azzal védekezett, hogy nem tudta, milyen munka vár rá. Azt mondta, a felesége beteg, ő pedig elvesztette a munkáját, így kapóra jött, amikor valaki magyarországi munkalehetőséget ajánlott neki. Úgy tudta, áruszállításra keresnek sofőrt. Budapestre utazott, ahonnan egy erdős részre autóztak vele, ott látta meg, hogy embereket kell szállítania, és már nem volt visszaút. Ötszáz euró fizetséget kapott.

Indulás után fél órával dörömböltek a raktérből, ekkor megállt, és az emberek kiadtak egy ájult nőt. Mesterséges lélegeztetéssel térítették magához, majd folytatták az utat. A sofőr észre sem vette, hogy másvalaki is elájult. Később megálltak, és vettek 12 palack ásványvizet az 54 embernek. Utána már nem álltak meg Ausztriáig, ahol a rendőrök lefülelték őket.

A pénteki tárgyaláson szóba került a csütörtöki tragédia is. “Csak a szerencsén múlott, hogy senki sem halt meg az ön esetében” – mondta a vádlottnak az esküdtek elnöke.  “Hála az égnek” – válaszolta a férfi a Der Standard szerint.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!