Keresés

Egész napos tanársztrájk lesz áprilisban

Április huszadikára egész napos, országos sztrájkot szervez a Pedagógusok Szakszervezete. A kormánnyal zajló tárgyalásokon ugyanis nem jutottak dűlőre. Az oktatás helyzete miatt múlt héten egy órás állampolgári engedetlenséget szervező Tanítanék mozgalommal és a többi szakszervezettel még egyeztetnek.   

Hétfőn nem sikerült megállapodni a kormánnyal folytatott hétórás tárgyaláson a vitatott kérdésekben, ezért sztrákot szerveznek a pedagógusok. Ezt Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke jelentette be kedden. Az egész napos, országos sztrájkot április 20-án tartják, az előkészületeket már kezdi a a pedagógusok sztrájkbizottsága, erre kedde dálelőtt megadták a felhatalmazást a sztrájkbizottság három szervezetének testületei.

A pedagógusszervezetek többek között azt követelik a kormánytól, hogy

  • szervezze át az állami intézményfenntartó központot, oly módon, hogy biztosítsák a köznevelési intézmények szakmai, gazdasági és munkáltatói önállóságát,
  • heti 22 órában maximálják a pedagógusok óraszámát,
  • a nevelő-oktató munkát közvetlenül segítők részesüljenek havi rendszeres, keresetükön felüli többletjuttatásban, függetlenül attól, hogy milyen intézménytípusban dolgoznak.
  • Vezessenek be minőségi bérpótlékot, amivel az intézményvezető jutalmazná az átlagon felüli munkateljesítményt.

Galló Istvánné szerint döntésükről Orbán Viktor miniszterelnököt is tájékoztatták.

Kérdésre válaszolva elmondta: a tankönyvpiacot a kormány továbbra sem kívánja „feloldani”, s bár bizonyos elmozdulás van a tanulók terhelése területén, javaslatukat nem fogadta el a kormány arról, hogy mivel a feltételek nem adottak, hogy a mindennapos testnevelés csökkenjen heti három órára. Azt sem fogadta el a kormány, hogy a hit- és erkölcstan fakultatív formában legyen tanulható a jövőben. Ezekről tovább kívánnak tárgyalni, sztrájkot a fenti négy pont miatt indítanak. A sztrájk megszervezéséről és a menetéről kedden teljes forgatókönyvet küldenek ki az intézményeknek.

A PSZ elnöke a még elégséges szolgáltatásokról azt mondta: minden tankerületnél egy intézményt kell kijelölni, ahol vigyáznak majd a tanulókra, és biztosítják az étkezést. Az önkormányzati fenntartású óvodákra ugyanez vonatkozik. A felügyeletet azok látják el, akik nem vesznek részt a sztrájkban, ilyenek biztosan lesznek.

Az elkövetkező hét nap alatt lesznek további tárgyalások a kormánnyal a sztrájktörvény alapján.

Az egyik követelésük az volt, hogy ismét hozzák létre a Közoktatás-politikai Tanácsot. Abban állapodtak meg, hogy kell egy olyan testület, ahol szakszervezetek, szakmai szervezetek, szülők, diákok, valamint az egyházi és alapintézmények képviseltetik magukat.

A Tanítanék mozgalom április 15-i akciójáról azt mondta: szerdára egyeztetést terveznek a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetével (PDSZ), a mozgalommal és a civil szervezetekkel. A PDSZ kétórás figyelmeztető sztrájkját még nem hirdették meg, a még elégséges szolgáltatásokról a tárgyalások nem kezdődtek el. Megjegyezte: e napon van az első osztályosok beíratása, április 16-án pedig a holokauszt-emléknap, ami szombatra esik, tehát valószínű előző nap tartják meg a megemlékezéseket. Azt a tájékoztatást kapták Mendrey Lászlótól, a PDSZ elnökétől, hogy ha egynapos sztrájkot hirdetnek, ahhoz a PDSZ csatlakozni fog. (MTI)

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!