Keresés

Matolcsy segítségét kérte Orbán

Orbán Viktor miniszterelnök felkérte a Magyar Nemzeti Bankot, hogy nyújtson segítséget az MKB megerősítéséhez. Matolcsy György jegybankelnök megígérte, hogy segítenek. Az MKB így Magyarország meghatározó bankjává válhat.

A kormány úgy döntött, felkéri a jegybankot, hogy nyújtson segítséget az MKB megerősítéséhez és újjászervezéséhez – közölte Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön Budapesten, a Matolcsy György jegybankelnökkel közös sajtótájékoztatóján az MTI jeletése szerin A kormányfő elmondta: a szerdai kormányülésen Matolcsy György jelenlétében tekintette át a kabinet a magyar pénzintézeti rendszer helyzetét. A kormány azért tűzte napirendre a kérdést, mert úgy látja, a bankrendszer megerősítésre szorul – közölte Orbán Viktor.

Az MKB ügyében hangsúlyozta: a kormány és a Magyar Nemzeti Bank egyetértett abban, hogy az MKB-ból az ország egyik legjobb és legerősebb bankját kell kialakítani.

_HDA2874Fotó: Hajdú D. András

Orbán elmondta, hogy “a magyar államnak nem az a fő feladata, hogy bankokat vásároljon,” ezt a Széchenyi Bankkal története is mutatják, a piaci tulajdon mindig jhatékonyabb és előnyösebb a pénzintézetek esetében.

Orbán szerint ugyanakkor a devizahitelek forintosítása mellett a bankrendszer konszolidációja is fontos állami feladat. Orbán ennél a megjegyzésnél hivatkozott a bankrendszer 1990-1994 közötti konszolidációjának tanulságaira, amelyet, mint mondta nagyon súlyos viták öveztek. A miniszterelnök szerint, “az első magyar demokratikus kormány nagyrészt abba bukott bele, hogy a bankrendszer hasonló konszolidációjára akkor nem volt lehetősége. A gazdasági helyzet azonban akkor nagyon rossz volt, igaz ma sem fényes de ennél azért jobb.” – mondta.

A Magyar Nemzeti Bank védőhálót ad az MKB-nak, a jegybank teljes mérlegével az MKB mögé áll, ezzel a bank teljes likviditását garantálja, és az javasolják, hogy a reorganizált bank ne maradjon állami tulajdonban  – jelentette be Matolcsy György jegybankelnök Orbán Viktor kormányfővel közösen tartott csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Feltőkésítés nem lesz

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) átveszi az MKB Bank irányítását és a leányvállalatokra is kiterjedően újjászervezi a hitelintézetet – jelentette be a jegybank a honlapjána  sajtótájékoztató után. A szükséges átalakítások felgyorsítása érdekében a magyar állam átadta, az MNB pedig átvette a tulajdonosi jogokat – írták.

_HDA2762Fotó: Hajdú D. András

A következő hónapokban a Magyar Nemzeti Bank intézményi szerkezetátalakítást és szignifikáns költségcsökkentést hajt végre az MKB csoportnál, ésszerűsíti a banki folyamatokat, valamint azonosítja és leválasztja a nem jövedelmező portfolió elemeket. Az MNB az átalakítási programja során nem él a hitelezői feltőkésítés lehetőségével, helyette portfoliótisztítást hajt végre – hangsúlyozza az MNB.

Orbán nem adja fel az orosz terveit

Sajtókérdésekre válaszolva Matolcsy és Orbán is cáfolta, hogy a rubelválságnak mélyreható következményei lennének a magyar forint árfolyamára és a pénzügyi stabilitásra. Orbán elmondta, hogy ugyan az oroszországi magyar befektetések és export veszteségeket szenvedett, de a helyzet nem komoly, és noha most el kellett halasztaniuk, de a magyar gazdaság oroszországi terjeszkedésének terveit továbbra sem adják fel. Orbán egy másik kérdésre válaszolva ugyancsak megerősítette Lázár János reggeli nyilatkozatát, mely szerint a magyar kormány stratégiai megállapodást készít elő az osztrák bankokkal. Arra, hogy ez vajon azt jelenti-e, hogy a Raiffeisen lesz a konszolidáció következő célpontja, viszont már nem adott választ.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!