Keresés

Már a parlament előtt a TASZ-os konspiráció

Az ombudsman hivataláról a Magyar Nemzet írta azt, hogy előre egyeztetett a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) egyik munktársával, mikor menjen ki a tűcsereprogram bezárása miatt a józsefvárosi vezetést elmarasztaló jelentés. Az Országgyűlés Igazságügyi Bizottság most meghallgatná Székelyt.

A jövő héten meghallgatja Székely Lászlót, az alapvető jogok biztosát az Országgyűlés igazságügyi bizottsága a Magyar Nemzetben pénteken megjelent cikk miatt, ami szerint az ombudsmani hivatal együttműködött egyik jelentése nyilvánosságra hozásának időzítésével kapcsolatban a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) civil szervezettel.

A biztos meghallgatását kezdeményező Rubovszky György, a bizottság kereszténydemokrata elnöke a hétfői ülésen megjegyezte: nem tudja, kinek van igaza, alaptalan sajtótámadásról vagy az ombudsmani hivatal működési zavarairól van-e szó, ám a biztos tekintélye és a hivatal működésének tisztasága érdekében tisztázni kell az ügyet, és ehhez szükséges Székely László meghallgatása.

A Magyar Nemzet a birtokába került emailekre hivatkozva pénteken azt írta: a hivatal egyik főosztályvezetője előre egyeztette a TASZ programvezetőjével,  Sárosi Péterrel, hogy mikor legyen nyilvános a VIII. kerületi tűcsereprogramról készült, a józsefvárosi városvezetést elmarasztaló ombudsmani jelentés.

Székely László a lap cikke után belső vizsgálatot rendelt el, ami arra jutott: a levél a hivatal zárt levelező rendszeréből származik, és sem feladóként, sem címzettként nem szerepel rajta a TASZ. „A levél az ügy előadója és hivatali vezetői között, a jelentés tervezetének előkészítésekor készült, és ismeretlen módon került a Magyar Nemzet birtokába” – állapította meg a biztos.

A cikk megjelenése után Lázár János Székely lemondását pedzegette, Kocsis Máté, a VIII. kerület polgármestere pedig arról beszélt, hogy Székelynek bocsánatot kell kérnie.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!