Keresés

Már a NAV is rászállt a norvég pénzekre

Már a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) is vizsgálja, hogy használják fel a Norvég Civil Támogatási Alaptól Magyarországra érkező pénzt. A támogatásokat kezelő alapítványokkal szemben így már két eljárás folyik, eközben pedig a Miniszterelnökség a Svájci Civil Alapot is elkezdte vizsgálni. Foltányi Zsuzsa, az Ökotárs Alapítvány stratégiai tanácsadója azt mondja, számos civil szervezet projektjét és nagyon sok gyerek jövőjét is veszélybe sodorják azzal, hogy akadályozzák a svájci pénzek kifizetését – mondta.

Költségvetési csalás gyanúja miatt rendelt el nyomozást ismeretlen tettes ellen a NAV még november végén – tudta meg a Magyar Nemzet. A nyomozást feltehetően az indította el, hogy a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) a saját vizsgálata után a NAV-nál is feljelentette az alapítványokat (Ökotárs, Demnet, Kárpátok, Autonómia), nem csak a rendőrségnél. Ez utóbbinál a nyomozás kedden indult meg, így már két eljárás folyik párhuzamosan.

A NAV kettős könyvelés bűntette miatt nyomoz (a gyanú szerint a konzorcium a svájci és a norvég félnek is elszámolta ugyanazon költségeket) – erősítette meg Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkára csütörtökön a köztelevízió reggeli műsorában.

Csepreghy azért volt a műsor vendége, mert a napokban kiderült: a Miniszterelnökség saját hatáskörében vizsgálja a Svájci Civil és Ösztöndíj Alap támogatásait. A vizsgálat maximum 45 napot vehet igénybe, lezárultáig pedig biztosan nem jutnak a pénzükhöz a nyertes civil szervezetek.

Abszurd vád a kettős könyvelés

Foltányi szerint egyszerűen elképzelhetetlen, hogy az alapítványon belül kettős könyvelést folytattak volna – ebből semmi nem igaz -, bár elképzelése van, hogy miért épp ez a gyanú: egy adminisztratív hibát követtek el. Sajnálatos módon 2013 tavaszán elhunyt az a kollégájuk, aki a Norvég Civil Alappal foglalkozott, ezért az ő munkahelyét az addig a svájci pénzekkel foglalkozó kolléga vette át, miközben a Svájci Civil és Ösztöndíj Alap kezelésére új embert vettek fel. A negyedéves jelentésben aztán véletlenül még a régi kolléga nevét tüntették fel, de a hibát észrevették, és jelezték az illetékes hivataloknak – ugyanis a svájci pénzek a magyar államon keresztül érkeznek, ezért a Svájci Civil és Ösztöndíj Alap az államkincstár felé tartozik elszámolással (erről itt írtunk részletesen).

Az alapítvány stratégiai tanácsadója ezen kívül csak azt tudja elképzelni, hogy valamelyik támogatott szervezettel kapcsolatban merülhetett fel a kettős könyvelés gyanúja.

Az adószámuk ügyét bíróságra viszik

Eközben még mindig nem zárult le az adószámok ügye – mondja Foltányi. (A Norvég és a Svájci Civil Támogatási Alap pályázatait kezelő konzorcium tagjainak még szeptemberben függesztették fel az adószámát a Kehi kezdeményezésére).

A felfüggesztéseket megfellebbezték, eddig a vizsgált alapítványokból csak az egyik kapta meg a választ, méghozzá azt, hogy a fellebbezést elutasítják. Foltányi ezzel kapcsolatban azt mondta: várják, hogy a többi alapítvány is megkapja a választ, aztán bírósághoz fordulnak, nem fogják feladni.

A Miniszterelnökséget nem érdekli, hogy várják a svájci pénzt

Minden irat ott van a Miniszterelnökségen, ráadásul a kormány emberei is ott ülnek a döntőbizottságban – nem csak megfigyelőként, hanem döntési joggal is -, így Foltányi el sem tudja képzelni, mit vizsgálhatnak a Svájci Civil Alapon, hiszen mindent tudnak róla. A kincstár még legalább 45 napig nem fizet, és mivel ezek a támogatások mind utófinanszírozásúak, ezért a civilek várják a pénzt, a befejezésre váró projektek pedig állnak.

A projekteket nem csak nem lehet befejezni, de még az eddig elvégzett munka is veszélybe kerül – mondja Foltányi. Ráadásul, ezeket a pályázatokat (szociális, környezetvédelmi, ösztöndíjas) a két leghátrányosabb régióra írták ki, ahol még a környezetvédelmi programoknak is szociális elemei vannak. 97 szervezet vár most a pénzére.

De nem csak a civil szervezetek látják kárát ennek a felháborító eljárásnak, hanem az a mintegy 1000 hátrányos helyzetű gyerek is, akik arra kaptak pénzt, hogy érettségit, vagy szakmát szerezzenek. Velük mi lesz – kérdezi Foltányi Zsuzsa.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!