Keresés

Már mindenki kiszorítaná a menekülteket

A szlovénok kerítést építenek, az osztrákok most már tényleg nem akarnak több menekültet, de a németek és a svédek is szigorításokat terveznek, hogy kezelni tudják a helyzetet. A menekültek száma nem csökkent, naponta 8-9 ezren lépnek át Szlovéniából Ausztriába. Összefoglaló az elmúlt idők történéseiről.

Magyarország október közepén zárta le a Horvátországgal közös határát, a menekültek azóta szinte alig próbálnak meg bejutni az országba, a horvát-szlovén útvonalon azonban továbbra is ezrek igyekeznek Ausztria és Németország felé. Miközben az uniós vezetők szinte folyamatosan arról egyeztetnek, hogyan lehetne kezelni a menekültkérdést, egyre több érintett ország dönt úgy, hogy korlátozásokat vezet be.

A svédeknél határzár, a szlovénoknál kerítés

Svédország a héten jelentette be, hogy átmeneti időre helyreállítja határai ellenőrzését a migránsok folyamatos beáramlása miatt. A svéd belügyminiszter azt mondta, hogy az országba rekordszámban érkeznek menekültek. A bevándorlási hivatal erős nyomás alatt áll, és a rendőrség úgy ítéli meg, hogy veszélyben forog a közrend. Idén eddig közel 200 ezer menedékkérő érkezett az országba.

A horvát-magyar határzár életbe lépése óta a menekültek fő útvonala Horvátországon és Szlovénián keresztül vezet. A zágrábi belügyminisztérium legfrissebb adatai szerint szeptember közepe óta Horvátországban több mint 335 ezer menekültet regisztráltak, Szlovéniában ez a szám 160 ezer. A szlovén kormány szerint nem csökken, és nem is lassul a nyugat-balkáni útvonal menekültáradata, a belügyminiszter szerint harmincezren vannak jelenleg is úton az országba. A szlovén kormány ezért úgy döntött, hogy drótkerítést húznak fel a Horvátországgal közös határon.

Az üdvözlő politikát abba kell hagyni, ezt az osztrák külügyminiszter mondta, szerinte ugyanis túl sok menekült érkezik Európába. A miniszter szerint Ausztria elérte befogadóképességének határát, de ugyanez mondható el Németországról, vagy Svédországról is.  Ez egy olyan helyzet, amely nem tartható tovább – jelentette ki. Ausztriában több hónapja folyamatos a menekültszállítás a déli határrészről a német-osztrák határhoz, az osztrák belügyminisztérium adatai szerint naponta 8-9 ezer ember érkezik Szlovéniából Ausztriába.

Visszaküldhetik a szíreket is

A menekültek döntő többsége továbbra is Németországba igyekszik, és bár Angela Merkel még mindig azt mondja, hogy a védelemre szoruló embereket be kell fogadni, de azokról, akik csak gazdasági okok miatt jelentkeznek be a német menekültügyi ellátórendszerbe, már sokkal szigorúbban gondolkodik. Őket inkább gyorsan hazatelepítené. A kancellár a múlt héten arról beszélt, hogy a menekülthullámon nem lehet a német-osztrák határon úrrá lenni, ezt Törökországban és Görögországban kell kezdeni. A legújabb hírek szerint a német kormány azt tervezi, hogy ismét életbe lépteti a dublini egyezményt, vagyis visszaküldené a menekülteket abba az országba, ahol először az EU területére léptek.

Egyelőre nem egyértelmű, hogy pontosan mely országokból érkezett menekültekre, és milyen időszakra alkalmaznák a németek a dublini rendeletet. A legvalószínűbb értelmezés szerint csak az október 21-e után érkezett menekültekre, de ezúttal már a korábban különleges elbánásban részesült szírekre is vonatkozna a visszatoloncolás. Ha így lesz, akkor Magyarországot aligha érinteni az intézkedés, mivel a magyar-horvát határt már október 17-én lezárták.

Ugyanakkor nem kizárható, hogy a németek a korábbi időszakra is alkalmaznák az egyezményt, ráadásul a belügyminisztériumi szóvivő szerint a pénzügyi válság sújtotta Görögországgal kivételt tennének, és oda nem küldenének vissza senkit. Ez azért érdekes, mert a menekültek jelentős része pont ott lépett az Unió területére, vagyis, ha a görögökkel kivételt tesznek, Magyarország és Horvátország következik mint „első″ uniós ország a sorban, ahová visszajöhetnek menekültek.

A magyarok délen is Európát védik

Orbán Viktor a héten jelentette be, hogy több mint 300 határőrt és rendőrt küldenek a visegrádi négyek, köztük Magyarország Görögországba, hogy „a görög déli határoknál meg tudjuk állítani a menekülthullámot”. Lázár János pedig a csütörtöki kormányinfón arról beszélt, hogy újabb határzár épülhet, ezúttal a román-magyar határon, de csak „végső, kritikus helyzetben” kezdik majd meg a kerítésépítést Nagylaktól Mezőhegyesig. A kerítéshez szükséges anyag már megvan.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!