Keresés

Magyarországon rossz betegnek lenni

Egyre jobb az egészségügy Európában, Magyarország azonban az utóbbi egy évben ismét rosszabbul teljesített. A hálapénz csak Albániában okoz nagyobb gondot.

Stabilan Hollandia vezeti a 2015-ös Európai Egészségügyi Fogyasztói Index (EHCI) rangsorát – számolt be róla a napi.hu. Az egy évvel ezelőtt három helyet előrelépő Magyarország most két hellyel visszacsúszva a 27. lett a 35-ös listán.

Az EHCI méréseiben résztvevő országok egészségügyi állapota az elmúlt 10 évben folyamatosan javult, annak ellenére is, hogy a pénzügyi válság miatt több megszorító intézkedést is be kellett vezetni. A napi.hu elemzése szerint a kulcs indikátorok, a szívbetegségek, a stroke és a rák túlélési rátája annak ellenére javul, hogy mind több problémát okoz az elhízás, az egészségtelen ételek fogyasztása és a mozgásszegény életmód. Emellett folyamatosan esik vissza a csecsemőhalandóság, ami még a pénzügyi válság által súlyosan érintett balti országokra is jellemző.

A gazdag és kevésbé gazdag európai országok között csökkent az egészségügyi egyenlőtlenség, de Magyarország ebből pont nem profitált. Az elemzés szerint a holland egészségügyi rendszer a legjobb, és Hollandia az egyetlen olyan ország, amely az EHCI indulása óta mindig dobogós helyen végzett a rangsorban.

Magyarország a tavalyihoz képest rosszabb eredményt ért el a betegjogok és az ellátás hozzáférhetősége területén, a hálapénz pedig csak Albániában okoz több gondot a kontinensen. Ezzel szemben viszont javult az egészségügyi szolgáltatások széleskörűsége, a gyerekek átoltattsága pedig az egyik legjobb Magyarországon.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!