Keresés

Magyarországon rendszerszintű a romák diszkriminációja

A romák rendszerszintű diszkriminációjára figyelmeztet az Európa Tanács Magyarországról szóló kisebbségvédelmi jelentése.

Az Európa Tanács kisebbségvédelmi keretegyezményének tanácsadó testülete Magyarországról készített jelentése szerint a romákat “rendszerszintű diszkrimináció éri az élet minden területén” – írja az MTI-re hivatkozva a 444.

Az értékelés az oktatás, a foglalkoztatás, az egészségügy és a lakhatás területén állapított meg egyenlőtlenségeket.

A roma gyerekek egyre elterjedtebb iskolai szegregációjáról szólva a jelentés riasztónak nevezi a roma gyermekek diszkriminációjának fokozódását, ami a hatóságok által alkalmazott “felzárkóztató célú elkülönítés” eredménye.

A tanulmány kiemeli a foglalkoztatás terén mutatkozó hátrányos megkülönböztetést is. Azt írja, a romák teszik ki a regisztrált munkanélküliek 25-30 százalékát, az országban a foglalkoztatottaknak pedig mindössze 2-2,5 százaléka roma, miközben a lakossági arányuk 7 százalék körül van. Az Európai Unió alapjogi ügynökségének felmérése szerint a romák 68 százalékát érte diszkrimináció a munkakeresés során az utóbbi öt évben.

Az Európa Tanács a problémák kezelésére tett ajánlása szerint a magyar hatóságoknak dolgozniuk kellene a romák lakhatási körülményeinek, foglalkoztatási helyzetének és egészségügyi ellátásának javításán, illetve az iskolai szegregáció sürgős felszámolásán. Emellett biztosítani kellene, hogy az alapvető jogok biztosa a jelenleginél hatékonyabban láthassa el a feladatát.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!