Keresés

Magyarországon legalább négyezer ember alszik éjszakánként az utcán

A hajléktalan emberek közül 10-11 ezer szállón keres helyet magának.

Jelenleg körülbelül 15 ezer hajléktalan ember lehet Magyarországon, közülük mintegy 4 ezren töltik az éjszakát az utcán – derült ki egy felmérésből, amelyet Győri Péter, a Menhely Alapítvány kuratóriumának elnöke mutatott be az MTI-nek. 

A hajléktalan emberek közül 10-11 ezer szállón keres helyet magának – írja az Index. Országosan, egy időben az utcai szolgáltatók nyilvántartásai szerint körülbelül 4 ezer ember tartózkodik éjszaka az utcán, a fővárosban – ahol körülbelül 6500 hajléktalan van – ez a létszám jelenleg 1200-1300 ember – mondta Győri. Szerinte országosan a szállók 85-100 százalékos kihasználtsággal működnek, Budapesten még több száz férőhely áll rendelkezésre, de ezeken túl vidéken és a fővárosban is tudnak nyitni időszakos férőhelyeket.

Győri Péter elmondta, hogy a fővárosban lévő hajléktalan emberek döntő többsége ilyenkor, azaz a mostanihoz hasonló hideg időben, már szálláson van. Akik ezek után is kinn maradnak, azoknak egy része nagyon rossz, “tulajdonképpen döntésképtelen állapotban” van. Ezek az emberek nem tudják saját helyzetüket megítélni, nekik mentőre lenne szükségük. Budapesten néhány száz ilyen ember lehet – jegyezte meg.

Mellettük vannak azok az emberek, akik “lemerülnek ebbe a világba”, kihasználnak hajléktalanokat, belőlük élnek. Nekik nem érdekük szállóra menni. A számuk a fővárosban száz körül lehet.

A harmadik ilyen csoport, a kunyhóban lakó emberek – mondta Győri Péter, hozzátéve, hogy ők nincsenek olyan nagy veszélyben, őket is rendszeresen látogatják az utcai szolgálatok. Rámutatott arra is, hogy a kihűléses halálesetek kétharmada lakásban történik, ez elsősorban vidéken, a kistelepüléseken élő idős, beteg embereket veszélyezteti.

Győri Péter kitért arra is, hogy a közterületen élő hajléktalan emberek kétharmada a vidéki városokban van, ezért itt fordulnak elő nagy többségében a közterületi kihűléses halálesetek. Hangsúlyozta, hogy a hideg idő beköszöntével “nagy lakossági odafigyelésre van szükség”, a hajléktalan diszpécser telefonszámokon lehet segítséget kérni rászoruló emberek számára.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!