Keresés

Magyarországon egy kéztörésbe is belehalhatsz

Az egészségügyben uralkodó állapotok miatt több nyílt levelet is megfogalmazó orvoscsoport szerint a magyar kórházakban az eszköz- és az alapvető higiéniás feltételek hiánya oda vezet, hogy emberek százai veszítik életüket bakteriális fertőzések miatt.

2015. december 21-én jelentette meg a hálapénz rendszere ellen tiltakozó nyílt levelét 64 magyar orvos, akik aztán a Facebookon is tiltakozó oldalt indítottak, amelynek mára 2683 tagja lett.

Levelükre a másik válságterület, az oktatás mellett az egészségügyért is felelős Emberi Erőforrások Minisztériuma két hónap után, a múlt hétvégén adott semmitmondó választ, amiben az egészségügyért felelős államtitkárság irodavezetője, Veres Gábor arról biztosította az orvosokat, hogy

„a polgári kormány elkötelezett a betegellátás színvonalának emelése és az egészségügyi dolgozók munkakörülményeinek és anyagi megbecsölésének javítása mellett”  – írja a 444.hu.

A konkrét témafelvetésekre már ennél is kevésbé konkrét válaszokat kaptak. Például egyáltalán nem szabtak konkrét határidőt a hálapénz problémájának megoldására, csupán megjegyezték, hogy az egészségügyért felelős államtitkárság szerint a hálapénz „nem csupán bérkérdés, hanem a transzparencia hiányának következménye”. Ezért aztán „mindent” meg fognak tenni annak érdekében, hogy „az egészségügyi rendszer transzparensen, a betegek érdekeit és a gyógyítást szem előtt tartva működjön”.

A transzparencia gyakorlására remek lehetőség kínálkozik hamarosan. A most már „1001 orvos hálapénz nélkül” néven működő csoport a héten újabb levéllel készül előállni. Ahogy decemberi levelükben, úgy most is egy konkrét, ráadásul emberéleteket fenyegető és állításuk szerint kezeletlenül hagyott és elhallgatott problémára kívánják felhívni a közvélemény és az egészségügyért felelős döntéshozók figyelmét. Ez pedig a nozokomiális fertőzések ügye, magyarán azé, hogy a magyar kórházakban uralkodó tarthatatlan állapotok – az eszközhiány és az alapvető higiéniás feltételek hiánya – miatt emberek százai veszítik életüket kórházban terjedő bakteriális fertőzések miatt.

„Tudniuk kell, hogy kórházi fertőzések következményeként évente jóval többen vesztik életüket, mint közlekedési balesetben” – írják levelük a Facebookon közzétett vázlatában. Állításuk szerint a fertőzésekről „a kormány és az állami ellenőrző szervek évek óta tudnak”, de nemhogy érdemi intézkedéseket nem hoztak, de még „az adatokat is évekig titkolták és nem átláthatóan bocsátják a szakma és a nyilvánosság elé”.

Hogy mik ezek a nozokomiális fertőzések?

A Semmelweis Orvostudományi Egyetem honlapján található összefoglalószerint azok a fertőzések, amelyek „az egészségügyi ellátás következtében alakulnak ki”, vagyis olyan fertőzések, amiket a páciens a kórházban szed össze.

Ezek a fertőzések azért különösen veszélyesek, mert kórokozóik különböző mértékben ugyan, de rezisztensek az antibiotikumokra, vagyis nagyon nehéz a kezelésük. Így pedig előfordulhat, és az orvosok levele alapján elő is fordul, hogy mondjuk „kéztörés ellátása után belehal a beteg a kórházi baktérium okozta bélgyulladásba, vagy lélegeztetőgépen végzi egy gyermek, mert a mandulaműtét során kórházi, terépiarezisztens kórokozók támadják meg”.

Hogyan jutottunk ide?

Az 1001 orvos szerint a magyar egészségügyi valóság miatt terjedhetnek ilyen könnyen ezek a fertőzések. „Vannak kórházak, ahol még a sterilizáló is leállt, a WC-t nem lehet lehúzni, a beteget nem lehet elkölöníteni, nem jut tiszta pelenka, nincs fertőtlenítőszer, a vezetők visszamondják a takarítást, mert nincs rá forrás” – írják.

És mert úgy érzik, hogy olyan rendszerben kell felelősséget vállalniuk döntéseikért, ami nem működik, most levélben kérték fel az Egészségügyi Szakmai Kollétium tagozatait és a Magyar Orvosi Kamara vezetését rendkívüli gyűlés összehívására, ahol a magyar egészségügy valós állapotait vitathatnák meg. „Meg kell határoznunk a rendszerből hiányzó eszközöket és minimális feltételeket, ami a fertőzések visszaszorításához kell” – írják.

Emellett arra kérik a kormányt, hogy a stratégiai program felállításáig

  • adjon több pénzt fertőtlenítő szerekre, gyógyszerekre és szakszemélyzetre, hogy megállíthassák a fertőzéseket;
  • hogy készítsen nyilvános értékelést a kórházi osztályokról;
  • készüljön azonnali higiénés cselekvési ter;
  • a kormány biztosítsa az ÁNTSZ függetlenségét;
  • hozzák nyilvánosságra a fertőzéssel kapcsolatos adatokat;
  • és általában is hozzák nyilvánosságra, hogy mely egészségügyi intézmények teljesítik egyáltalán a törvényben előírt minimumfeltételeket.
Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!