Keresés

Magyarország távol marad a migráció elleni közös akcióktól

Egyetlen uniós tagállam van, ami nem vesz részt a migrációt csökkentő közös európai uniós műveletekben, ez pedig Magyarország. Sem a Triton, sem a Poszeidón műveletben nincsenek ott a magyarok, pedig az utóbbi többek között a magyar határra nehezedő migrációs nyomást is hivatott csökkenteni.

Egyetlen, menekültekkel kapcsolatos európai uniós határvédelmi műveletben sem vesz részt Magyarország, írja a Magyar Nemzet a Frontexre, a schengeni határok védelmét ellátó uniós szervezetre hivatkozva. A lap szerint ezzel csak Magyarország van így: az uniós tagállamok közül az egyetlen, ami nem veszi ki a részét a menekültáradat megfékezését célzó közös erőfeszítésekből.

Pedig júniusban a magyar külügyi államtitkár még közös fellépést szorgalmazott a migrációs válság megoldására, egy Luxemburgban tartott uniós találkozón – emlékeztetett a lap.

Jelenleg két ilyen művelet van. Az egyik a Triton, ami a Földközi-tengeren át Észak-Afrika felől Máltára és Olaszországra, a másik a Poszeidón, ami a Görögországon és a Nyugat-Balkánon át Magyarországra is nehezedő migrációs nyomást hivatott csökkenteni. Csak az utóbbiban 21 tagállam vesz részt – például a lengyelek, a csehek, a szlovákok is.

A távolmaradást az ORFK azzal magyarázta, hogy a magyar képességeket a szerb határ védelme köti le, de ezen felül idéntől a bolgár–török, illetve a szerb–macedón szárazföldi határszakaszon is nyújtanak technikai eszközökkel segítséget.

Németh József Lajos biztonságpolitikai szakértő szerint a részvétel hiányát részben az eszközpark hazai felhasználásának szükségessége magyarázhatja. Ott lehetne lenni a műveletben azonban adminisztratív, értékelő-elemző segítséggel is, ami azért is fontos, mert akkor személyesen is benne lennénk a folyamatban – mondta a Magyar Nemzetnek.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!